Bodulaš na prodaju za 10 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na dobrom smo putu da za 10 milijuna eura prodamo otok." Sažetak je to našeg razgovora s Massimom Detoffijem iz Medulina, jednim od cetvorice vlasnika otoka Bodulaš. Smješten u medulinskom arhipelagu, Bodulaš je jedan od nekoliko otoka koji su u privatnim rukama i mogli bi uskoro promijeniti vlasnika.

Po rijecima Detoffija, njegovi rodaci i on složili su se da se otok proda u cijelosti, a ozbiljni kupci vec su se javili. Obistinio se prošlogodišnji clanak Glasa Istre o tome da bi se vlasnici medulinskih otoka mogli odluciti na prodaju.

Otok Bodulaš dio je medulinskog arhipelaga, koji cini 13 otoka, i administrativno spada pod opcine Medulin i Ližnjan. To su Ceja, Šekavac, Trumbuja, Premanturski školj, Pomerski školj, Fenoliga, Porer, Finera, Frašker i Fraškeric (pod Medulinom) te Levan i Levanic (pod Ližnjanom). Uz te, arhipelagu pripada i otok Veruda, poznatiji kao Fratarski otok, koji spada pod Grad Pulu, a tvrtka Bunarina koristi ga kao kamp.

Bodulaš je poseban po mnogocemu. Jedini je otok koji je parceliran pa tako cetvero vlasnika ima jasno oznacene granice svojih imanja. Vlasnici su obitelji Eugenija Detoffija, Srecka Grakalica i pokojnog mu brata Dušana Grakalica te obitelj Frezza.

Prve tri obitelji žive u Medulinu, dok su clanovi obitelji Frezza nastanjeni u Italiji i SAD-u. Površina otoka Bodulaš je 124.599 cetvornih metara, a pomorsko se dobro proteže na ukupno 1,42 kilometra obalnog pojasa. Ono što je najzanimljivije kod ovog otoka jest cinjenica da se najviša tocka nalazi na 2,5 metara nadmorske visine. (C. B. GALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter