Bodovi siromašnijima, stanovi platežno mocnijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projektom tri niskoenergetske stambene zgrade s po 20 stanova na Katurama, ciji je pocetak gradnje bio najavljivan za prošli mjesec, ravna Manuela Licul Martincic, direktorica gradske tvrtke Labin 2000. Predstavljajuci ovu pricu pod kapom poticane stanogradnje za mlade obitelji, Grad Labin se, kao investitor, odlucio na «najštedljivije» zgrade, koje medutim podrazumijevaju višu cijenu kvadrata u odnosu na obicne stanove poticane stanogradnje (POS).

- Koji je motiv gradnje ovakvih, a ne gradanima cijenom pristupacnijih stanova?


- Niskoenergetska gradnja prati sustavno gospodarenje energijom, kako se Grad Labin strateški opredijelio. Cilj je ocuvanje okoliša kroz manju potrošnju elektricne energije, odnosno smanjenje emisije ugljicnog dioksida. Od 1. travnja, usto, svaka ce zgrada morati biti energetski certificirana, što je korak prema standardima Europske unije, a za alternativne izvore energije, koje ce koristiti ove zgrade, bit ce obavezna izrada studije utjecaja na okoliš, što smo mi vec ucinili.

- Vaša je deviza "Labin – grad po mjeri covjeka". No, jesu li ovo zgrade po mjeri ovdašnjih mladih obitelji: neslužbeno se spominje cijena od 1.300 do 1.500 eura za kvadrat, a prosjecna su primanja dosta niska?

- Vecina od 60 kandidata, koliko ih je - od 73 koji su podignuli zahtjev - ostalo u igri za stanove, kreditno je sposobna, cak i u slucaju takvih cijena. Konacna cijena - koju cemo utvrditi nakon natjecaja za izvodaca radova i bit ce jednaka troškovima izgradnje - može biti znatno niža. Inace, za neki od oblika POS-a prolazno je 85-90 posto kreditnih zahtjeva, a i Grad je ovdje svojevrsni jamac. Zaškripi li, pravo prvokupa stana ima Labin 2000, koji bi nastavio otplacivati kredit.

- Nekretnine se sve teže prodaju, iako cijene padaju. Što ako ipak bude odbijenih kredita zbog strožih uvjeta? Hocete li s eventualno neprodanim stanovima na slobodno tržište?


- Pala je i cijena izgradnje pa ocekujemo nižu konacnu cijenu stanova, a time i manju glavnicu kredita. Nadamo se stoga da ce sve, ukljucujuci i poslovne prostore u prizemlju, biti prodano. U protivnom cemo svejedno nastojati izgraditi sve tri zgrade. Ne zatvorimo li ipak za to financije, morat cemo revidirati naše planove i možda odustati od jedne zgrade. Za eventualno neprodane stanove ponovno bismo raspisali natjecaj.

- Nelogicno je s jedne strane na natjecaju bodovati siromašnije, a s druge graditi rijetkima dostupne stanove…


- Bodovali jesmo imovinsko stanje, no ulaganje ce se - kroz taj kvalitativni iskorak u odnosu na obicnu stanogradnju - dugorocno vratiti, prvenstveno, ponavljam, kroz manje troškove struje.

- Kroz koliko godina?
Koliko bi režije trebale biti umanjene da pokriju razliku u odnosu na kreditnu ratu za POS stanove koji stoje oko 900 eura po kvadratu?

- S obzirom da je ovo pionirski projekt u državi – a otud i odgoda pocetka radova - nemamo još te podatke. Ocekujemo da ce potencijalni izvodaci ponuditi realne cijene, racunajuci da ce im sudjelovanje u ovom projektu kasnije biti odlicna referenca.

- Prošla su gotovo tri mjeseca od natjecaja i formiranja bodovne liste, a još se ne zna cijena. Ispada da se kupuje "na slijepo", a ovjeravanje silne dokumentacije nije jeftino…

-
Slažem se da bi bilo fer da je cijena poznata prije javnog poziva. Anketu o gradnji stanova ispunilo je više od 200 ispitanika, a zahtjeve smo naplacivali 366 kuna da bismo odvojili ozbiljne kandidate za kupnju. Uostalom, 60 podnositelja zahtjeva imalo je u meduvremenu priliku zatvoriti si kakav kredit. Kroz nekoliko tjedana znat cemo procijenjenu vrijednost nabave i raspisati natjecaj za izvodaca. Radovi ce poceti za oko dva mjeseca, a izgradnja bi trajala oko godinu i pol.


Podijeli: Facebook Twiter