Bodybuilderi godinama koriste eliksir života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koktel aminokiselina, gradevnih blokova proteina, jedan je od zadnjih ponuda u lepezi mogucih eliksira života. Tim talijanskih znanstvenika uspio je tako produžiti životni vijek miševa.

Znanstvenici su sredovjecnim miševima dali vodu s tri aminokiseline i uocili da su glodavci živjeli znatno duže nego miševi koji su jeli svoju uobicajenu hranu.

Voditelj istraživackog tima iz Milana porucuje da bi za iste rezultate na ljudima trebalo provesti niz testiranja koja tek trebaju uvjeriti lijecnike. Aminokiseline koje su tako iznenadujuce produžile život miševa su: leucin, izoleucin i valin.

Dr. Enzo Nisoli, sa Sveucilišta Milan i kolege kaže da su prilikom pokusa postigli 12 postotno produženje životnog vijeka miševa te poboljšali njihovu koordinaciju i fizicku snagu.

U izvještaju objavljenom u Cell Metabolism napisao je: "Naša studija nudi dublje objašnjenje uloge aminokiselina u prevenciji i kontroli sa starosti povezanim bolestima."

Spomenute aminokiseline - tri od 20 koje tvore proteine - u prijašnjem istraživanju produžile su životni vijek kvasca. Medutim, tocna uloga ovih aminokiselina u ljudskom organizmu je nepoznata.

Bodybuilderi ih koriste kako bi održali mišicno tkivo tako da se mogu kupovati u specijaliziranim trgovinama.


Podijeli: Facebook Twiter