Boćarska reprezentacija najuspješnija u povijesti

S EP-a u boćanju (M. ANGELINI)
S EP-a u boćanju (M. ANGELINI)

Četiri medalje - bila je istaknuta želja novog hrvatskog boćarskog izbornika Milana Celije uoči Europskog prvenstva što se proteklog tjedna održavalo u Pazinu, nadajući se usto da bi jedna od tih medalja mogla biti i zlatna. I tu su mu želju, ali i nadu njegovi odabranici svojim nastupima kroz šest dana natjecanja pod pazinskom lipom ispunili. Osvojili su četiri odličja, od kojih ne da je samo jedno, već su čak dva zlatna, zbog čega je i Europsko prvenstvo u Pazinu dobilo epitet najuspješnijeg službenog međunarodnog natjecanja na kojem je Hrvatska ikad nastupila.

Na tome što je Hrvatska po vrijednosti osvojenih medalja nakon Italije najuspješnija zemlja EP-u treba zahvaliti prvenstveno dvojici naših junaka, zlatnima Anti Grančiću koji je naslov prvaka Europe osvojio u disciplini pojedinačno klasično i Leu Brniću koji se s istom titulom okitio u brzinskom izbijanju.

Pored dvije zlatne, Hrvatska je na EP-u osvojila i jednak broj brončanih medalja, Gianfranco Santoro i Roland Marčelja u parovima, a potonji zajedno s Brnićem i u štafeti. U obje discipline hrvatski su boćari ostvarili ono što se od njih u Pazinu i očekivalo.

Dvojica naših reprezentativaca na ovom su prvenstvu, na njihovu žalost, ostala bez medalja i u svojim disciplinama zauzeli šesta mjesta. Najiskusniji Jure Maglić podbacio je u ključnom susretu prvenstva, četvrtfinalu i protiv novog europskog viceprvaka Slovenca Tadeja Premrua ostvario svega 19 punata i oprostio se od medalje. Debitant Nenad Tadić sa 16 punata u polufinalnoj seriji nije se pak uspio probiti u finalnu, među četiri najbolja.

Premda je izbornik Celija u niz navrata isticao da ne priznaje podjele na stare i mlade, već da su rezultati jedini kriterij za ulazak u reprezentaciji, istaknimo na koncu i znakovit podatak, da su oba zlata u Pazinu osvojila dvojica najmlađih u hrvatskoj vrsti, 20-godišnji Brnić i 22-godišnji Grančić. To dosta govori samo po sebi. (Kristijan KLARIĆ)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter