Bocalište je središte sela Jopi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petogodišnji Daniel Dajcic i 90-godišnja Štefanija Jop zajednickim rezanjem vrpce otvorili su novouredeno bocalište u Jopima, selu nadomak Svetog Petra u Šumi. Uz bocalište je podignut vrtni kamin s velikim kamenim stolom, cime je zapravo središte sela dobilo vrijedan društveni sadržaj namijenjen svima željnim druženja i zabave.

Zamisao je krenula od Davora Komara koji se za pomoc u preuredenju starog bocališta izgradenog 1970-ih obratio Udruzi umirovljenika Pazin, a koja djeluje i na podrucju Svetog Petra u Šumi. Udruga je prihvatila inicijativu i postala nositelj ovog projekta gradanske inicijative "Centar svita".

Unatoc pocetnim poteškocama, Komar i umirovljenici uspjeli su animirati sumještane, pa su zajednickim snagama i kvalitetnim programom uspjeli dobiti 15 tisuca kuna od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istarske županije.

Akciji se ubrzo s 22 tisuce kuna prikljucila Opcina Sveti Petar u Šumi, domaca tvrtka Mramor Dajcic s 12 tisuca kuna te ostali mještani i brojni sponzori koji su zajedno uspjeli skupiti 71 tisucu kuna i dovršiti posao.

U Jopima danas žive 62 stanovnika, u 13 obitelji. U posljednjih desetak godina, zahvaljujuci aktivnostima mještana, gotovo 90 posto kuca i imanja u selu u potpunosti je obnovljeno, pa su se Jopi razvili kao ruralno turisticko središte s ponudom najma nekoliko vila za odmor s bazenima u vlasništvu mještana.

Projekt gradanske inicijative "Centar svita" poceo je u ožujku 2010., a nastavio se uredenjem središta Jopa pocetkom veljace ove godine, što je uspješno okoncano ovih dana. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter