Bob Dylan dobitnik Nobela za književnost

Bob Dylan
Bob Dylan

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2016. godini je Bob Dylan – odlučila je Švedska akademija. Kako piše u obrazloženju, književnog Nobela dobio je za kreiranje nove poetske ekspresije unutar velike američke pjesničke tradicije. Američki pjevač, skladatelj i pjesnik Bob Dylan (pravim imenom Robert Allen Zimmerman) rođen je u Duluthu u Minnesoti 24. svibnja 1941. godine. Jedan je od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih godina. Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi.

Najpoznatije su njegove pjesme "Blowin' in The Wind", "The Times They Are A-Changin'", "Like a Rolling Stone", "Just Like A Woman", "All Along the Watchtower", "Lay Lady Lay" i druge. Utjecaj Boba Dylana na rock glazbu je ogroman. Prvi je inzistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje odškrinulo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasom (na primjer Lou Reedu).  Jedan je od prvih koji je svirao folk rock (na što ga je potakla obrada njegove pjesme "Mr Tambourine Man" grupe Byrds) te country rock i americanu (na albumima "The Basement Tapes" iz 1967/1975., "John Wesley Harding" iz 1968. i "Nashville Skyline" iz 1969.). Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u povijesti ("Blonde on Blonde" iz 1966.), a njegove su tada još neobjavljene snimke s grupom The Band razlog nastanka bootleg albuma "The Great White Wonder" (1969), prvog bootlega u povijesti rock glazbe.

Svira gitaru, usnu harmoniku i glasovir. U četrdeset i pet godina umjetničkog rada objavio je 44 albuma među kojima su najzapaženiji "The Freewheelin' Bob Dylan", "Blonde on Blonde", "Blood on the Tracks", "Desire" te noviji "Love and Theft i Modern Times". Koncerte u Hrvatskoj održao je 13. lipnja 2008. na Radar festu u Varaždinu i 7. lipnja 2010. u Zagrebu. (Kim CUCULIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter