BMW-om naletio na tri 15-godišnjakinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U slavonskobrodskoj bolnici liječnici se bore za živote triju 15-godišnjakinja na koje je jučer osobnim automobilom naletio 20-godišnjak. Ekipa kirurga se četiri sata borila za njihove živote. Riječ je o vrlo teškim ozljedama, posebno donjih ekstremiteta, a trenutno su na odjelu reanimacije, doznaje se u slavonsko-brodskoj bolnici.

Iz PU brodsko-posavske potvrdili su da se nesreća dogodila u 18.57 sati u Ulici I. Cankara, kada je 20-godišnjak iz Slavonskog Broda BMW-om naletio na tri 15-godišnjakinje koje su hodale nogostupom. Naime, vozač je zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad vozilom i najprije skrenuo na travnatu površinu, a zatim i na pješačku stazu po kojoj su hodale djevojke, izjavila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirela Šmital.

Stanje triju srednjoškolki i dalje je vrlo teško, a život im spašavalo osam kirurga. Riječ je o iznimno teškim, složenim ozljedama opasnim za život, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare u brodskoj bolnici. Sinoć je zbog te nesreće pozvano još kirurga, ostalih liječnika, sestara i pomoćnog osoblja. Vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice Josip Samardžić, voditeljica odjela reanimacije i intenzivnog liječenja Jasminka Kopić te zamjenik ravnatelja i šef traume Boris Hrečkovski rekli su da činjenica da je pozvano još osam kirurga, anesteziolozi, internist, sestre instrumentarke i pomoćno osoblje, ukupno 19 ljudi, najbolje govori o kako je teškim ozljedama riječ. Istaknuli su da su učinili sve što su trebali, a to čine i dalje, no liječenje će biti dugotrajno i složeno te je prerano davati bilo kakve prognoze.

Šefica reanimacije Kopić rekla je da je stradalim djevojkama i dalje nužno intenzivno liječenje i potpora životnim funkcijama. Na upit novinara Hrečkovski je dodao da je riječ o ozljedama "više organa, višestrukim otvorenim prijelomima donjih ekstremiteta, prijelomu zdjelice, krvarenjima u trbuhu, glavi". Pozvao je vozače, posebice mlade, da s više savjesti i odgovornosti sjedaju za upravljač, da se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

Po informacijama iz policije 20-godišnji vozač lakše je ozlijeđen. Uhićen je te se nad njim provodi kriminalistička obrada, a protv njega će Općinskome državnom odvjetništvu za mladež biti podnesena kaznena prijava. Glasnogovornica Policijske uprave Kata Nujić podsjetila je da po odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama mladi vozač nije smio upravljati automobilom snažnijim od 80 KW. Nije bio pod utjecajem alkohola i nije otprije poznat po prometnim prekršajima.

Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da će sucu istrage podnijeti prijedlog za određivenje istražnog zatvora mladom vozaču.

U brodskoj poljoprivrednoj školi koju pohađaju teško ozlijeđene djevojke stručne službe rade s učenicima da bi ih umirili te spriječili širenje dezinformacija društvenim mrežama. "Bitno je da se takve informacije zaustave. Namjeravam s razrednicima proći kroz sve razrede i porazgovarati s djecom", rekla je pedagoginja Biserka Halavanja. (Hina, snimio D. SOLDO/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter