BMW neće graditi tvornicu u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

BMW sigurno neće graditi tvornicu u Hrvatskoj u skorije vrijeme, pri čemu to skorije vrijeme se računa u desetljećima. Kako je bavarski proizvođač automobila potvrdio za Novi list, stvarnih planova za gradnju nove tvornice u istočnoj Europi uopće nema.

Priča kako je moguće da BMW gradi tvornicu u Hrvatskoj krenula je prošli tjedan nakon što je Ian Robertson, član uprave bavarskog giganta, u Bratislavi kazao da u BMW-u razmišljaju o gradnji nove tvornice u istočnoj Europi.

- Definitivno ćemo trebati više proizvodnih kapaciteta, a planiramo jednu od tvornica izgraditi u Istočnoj Europi, rekao je Robertson za slovačke Hospodárske noviny. Pored Slovačke, koja je jedna od omiljenih država europske auto-industrije kad su tvornice u pitanju, odmah se počelo spekulirati s Hrvatskom, Češkom, Rumunjskom, Slovenijom te Mađarskom.

Domaći političari ove najave nisu iskoristili za dobivanje političkih poena. Dapače, iz službenih hrvatskih institucija su stizali samo komentari kako ih nitko iz Münchena nije kontaktirao s upitima o investiciji.

Već je to bio dovoljan signal da se u samom začetku vijesti radilo o medijskom prenapuhavanju. Naime, velike proizvodne tvornice, kad dolaze u neku zemlju s namjerom investiranja, najprije kontaktiraju službene institucije kako bi odmah dobili sve mogućnosti koje im stoje za ulaganje.

Konačna potvrda da od radnih mjesta u BMW-ovoj tvornici u Hrvatskoj neće biti ništa je stigla od samog bavarskog proizvođača. Na direktan upit Novog lista, iz odjela za komunikacije BMW-a je odgovoreno kako za sada nije odlučeno gdje će i hoće li se uopće graditi nova tvornica u istočnoj Europi. (D. RADALJAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter