BMW 5 Gran Turismo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U konstruiranje Gran Turismo serije 5 BMW je krenuo ohrabren golemim uspjehom SAV-a X6. BMW 5GT je automobil koji u život vraca coupeovske linije klasicnih automobila. Tu, dakako, nije rijec o 2+2 verziji, vec o automobilu koji kosinom zapravo povezuje karavane i limuzine. I ma što mislili, jedno je nedvojbeno: na ovakav se izgled mora naviknuti. Ono što je jednoznacno kod ovog automobila njegov je luksuz.



Oprema u unutrašnjosti je vrhunska, s tendencijom iskoraka u sam hi-tech vrh. Kod motora nema kompromisa: benzinci 3,0 s 306 KS u 535i GT, 4,4 V8 mocan 407 KS u 550i GT verziji te dizelaš s takoder tri litre zapremine koji u modelu 530d doseže sasvim zadovoljavajucih 245 konja.
Zanimljivo je bez opbzira na motorizaciju automobil do 100 km/h stiže za manje od 7 sekundi, a maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h. Manji benzinac je k tome i novitet u BMW-ovoj ponudi. Rijec je o novorazvijenom šestcilindarskom stroju s direktnim ubrizgavanjem i dvostrukim turbokompresorom. Novitet je i automatski mjenjac koji karakterizira pomak prema apsolutno sportskom polju jer ima cak osam stupnjeva prijenosa. Dimenzije automobila (d/š/v) su 4998/1901/1559 mm, dok je meduosovinski razmak 3070 mm. Prtljažnik je zapremine 440 litara, a otvarat se može dvodjelno.



Predvideno je da se 5GT pojavi i s integralnim pogonom, a tada vec dolazimo na korak do još jednog moguceg novog modela - SAV-a X5. Dok se on ne pojavi u propdaju kraje godine, uživajte u ovom novitetu ili se žestite što se neki usude proizvoditi automobile koji se nece svima dopasti.


Podijeli: Facebook Twiter