BLUETECH "stvorio" tehnološki inkubator i Centar za popularizaciju znanosti

Završna konferencija održana u prostorima Istarske razvojne agencije (M. MIJOŠEK)
Završna konferencija održana u prostorima Istarske razvojne agencije (M. MIJOŠEK)

U organizaciji Istarske razvojne agencije (IDA) danas je održana završna konferencija projekta BLUETECH na kojoj su uz direktora IDA-e Borisa Sabattija prisustvovali župan Valter Flego, predsjednik Skupštine regije Veneto Roberto Ciambetti i glavni tajnik komore Veneto Angelo Bellati. Uz njih, na završnom sastanku bili su i ostali predstavnici projektnih partnera iz talijanskih regija Friuli Venezia Giulia i Marche te predstavnici Bosne i Hercegovine iz regionalne agencije REZ iz Zenice.

Talijanski predstavnici prezentirali su rezultate projekta BLUETECH te izrađenu studiju izvodljivosti koja prikazuje mogućnosti razvoja makroregionalnog klastera zelenih tehnologija unutar sektora brodogradnje u području jadransko-jonske regije.

Po riječima direktora IDA-e Boris Sabattija, BLUETECH je vrijedan 521.600 eura, a udio Istarske razvojne agencije iznosi 86 tisuća eura. Sabatiti je naglasio da je BLUETECH svojevrsna kompilacija, odnosno nastavak ranijih projekata u kojima je sudjelovala IDA-a. Konkretno riječ je o projektu Cluster Club kojem je cilj bio poboljšanje mogućnosti razvoja inovacija u teritorijalnim i proizvodnim sustavima putem prekogranične suradnje i istraživanja tržišta.

-U sklopu tog projekta, namjera je bila ojačati sustav klastera različitih sektora, a posebice pomorskog. Također, IDA je putem projekta renovirala i opremila dio zgrade u kojoj se danas nalazi Tehnološki inkubator u kojem uspješno djeluje 11 start-upova, kazao je Sabatti.

Naglasio je da je glavni cilj projekta Smart Inno poboljšanje i povećanje inovacijskog potencijala Jadranskih regija kroz povezivanje institucija s obje strane Jadrana, razvoj strategija pametnih specijalizacija, osnivanje Jadranske prekogranične mreže poslovnih anđela te implementacija platforme za umrežavanje.

-Tako je u sklopu projekta Samrt Inno, IDA u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula osnovala Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a koji je već posjetilo 1.400 učenika s područja Istre, naveo je Sabatti.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je da je upravo Istra prva regija u Hrvatskoj koja je prepoznala važnost povezivanja i suradnje s drugim europskim regijama, pa Istarska županija danas u gotovo svakoj većoj državi EU ima partnere te ostvaruje uspješnu suradnju. Posebno je važnim istaknuo suradnju s regijom Venetom koja ima veće ljudske i ekonomske kapacitete od Republike Hrvatske, rekavši da je izuzetna čast učiti i raditi od najboljih.

Flego je podsjetio da je u programskom razdoblju 2007. - 2013. kroz 21 program i ukupno 269 projekta, u Istru povučeno 158,5 milijuna eura. "Samo Istarska županija je u tom programskom razdoblju putem 45 projekata uspjela povući 6 milijuna eura", kazao je Flego, dodajući da treba definirati nove prioritete i biti spreman za nove natječaje u sklopu programa Italija-Hrvatska a koji se očekuju krajem godine. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter