Bluespring festival u subotu u Novigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riječki Rolin Humes, The Gamblers iz Sremske Mitrovice i novigradski Wrong Bussiness nastupit će ove subote u kino dvorani u Novigradu na petom izdanju Bluespring festivala.

Kako saznajemo od organizatora, Udruge za stare i mlade, ulaz na ovaj koncertni maraton bluesa je besplatan, a svirka počinje točno u 21.30 sati.

 - Kao i prijašnjih godina, na festivalu će nastupati kvalitetni hrvatski blues bendovi - tako će se predstaviti riječki Rolin Humes koji su možda čak i poznatiji izvan Hrvatske, a nastupali diljem Europe, a njihove pjesme vrte se na američkim, britanskih i njemačkim radio postajama. Zatim su tu lokalne snage, novigradski Wrong Bussiness, kojeg čine glazbenici s dugogodišnjim stažem blues svirke. Djeluju oko godinu dana, a predstaviti će repertoar blues klasika. The Gamblers su, po mom mišljenju, najbolji blues band na području ex Jugoslavije, a u svojih 30 godina djelovanja ostali su vjerni američkom blues izričaju po uzoru na Muddy Watersa, kaže nam organizator Denis Makin.

Bluespring festival je u svojim prethodnim izdanjima ugostio brojne renomirane izvođače kao i neka manje poznata no zanimljiva i kvalitetna imena, te su tu, između ostalih, nastupili Mike Sponza, Bob Margolin (Muddy Waters, Johnny Winter, Allmann Brosthers), Joyce Youille (Donna Summer, Laura Pausini), Meena Cryle and Chriss Fillmore (proglašena najboljom europskom blues pjevačicom, koja između ostalih surađuje sa Sardinasom), domaći Vervet, Delta blues gang, Elvis Stanić Power Trio, The Cyborgs, The Mescal Moon...

Inače, Rolin Humes djeluju od 2011. godine, kad su se članovi ovog sastava upoznali na spontanom jam sessionu u klubu Tunel u Rijeci. Debitantski album "Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8" te su svojom glazbom osvojili brojne pohvale kritike kao i brojnu publiku, a kvaliteta je ovjenčana i nagradama. Trenutno Rolin Humes snimaju drugi album radnog naziva "Rolin Humes presents Rolin Blues".

The Gamblers iz Sremske Mitrovice sviraju od 1984. godine, te grupu čine pjevači i gitaristi Marin Balenović i Aleksandar Stanulović Stanley, basist Željko Bacalo, saksofonist Goran Nedić Nele, klavijaturist Aleksandar Maksimović i bubnjar Borko Voljanek, a izvode blues repertoar prožet raznim utjecajima.

Novigradski sastav Wrong Business čine Davor Hačić na gitari, Franko Puhalj na basu, Željko Kmet na bubnjevima i Dušan Prosen na hammond orguljama, a svirat će pjesme izvođača poput Johna Mayalla, Allman Brothersa, Freddieja Kinga i drugih. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter