Bluespring festival: Tri različita lica bluesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rockeri često navode da njihova glazba ima korijene u bluesu, a u subotu su pak u novigradskoj kinodvorani na, četvrtom izdanju Bluespring festivala, tri sastava predstavila blues kao pravac koji ima nevjerojatne mogućnosti različitih interpretacija.

Nastupili su Mezcal Moon, Elvis Stanić Power Trio i The Cyborgs - koncertnu večer su tako predstavljanjem svog debitantskog albuma otvorili labinski The Mezcal Moon. Predvođeni Maurom Černjulom Movom, ovaj sastav je izveo autorske skladbe i predstavio sjajnu svirku u maniri klasičnog blues rocka.

Troje jazz virtuoza predstavilo je žestoku fuziju bluesa i jazza - Elvis Stanić Power Trio, predvođen gitarističkim virtuozom Elvisom Stanićem, izveo je niz jazz, blues i rock standarda u totalno drukčijoj interpretaciji no što je uobičajeno - tako su se na repertoaru našle skladbe poput "Cissy's Strut", "Riders on the Storm", "Caravan" i druge. Uz Stanića, u grupi su još američki klavijaturist Joe Kaplowitz i talijanski bubnjar Paolo Muscovi, a sve troje skladbe su obogatili i impresivnim virtuoznim solo dionicama.

Nešto totalno drugačije predstavio je electroblues dvojac iz Rima - The Cyborgs - kojima je ovo prvi nastup u Hrvatskoj, a za sebe govore da dolaze iz 2110. godine gdje nema više bluesa kao ni glazbe, a žive bez sunca i bez snova. Oni putuju iz stoljeća u stoljeće ne bi li sakupili informacije o bluesu u nadi da ga održe do njihovog doba i tako spase svijet od mraka. Zvuči poput kakvog uprizorenja, a ono što su The Cyborgs predstavili u Novigradu zasigurno je na tom tragu - Cyborg One i Cyborg Zero na pozornicu su se popeli s futurističkim maskama na glavi, a iako su samo dvojica, njihova glazba je zvučala kao da cijeli sastav žestoko praši blues rock.

Cyborg One tako svira gitaru i pjeva, a Cyborg Zero svira klavijaturu i bubnjeve istovremeno. Njihova originalna glazbena mješavina i intrigantan scenski nastup privukli su publiku u prve redove, a Cyborgs su pak i publiku uključili u svirku - spustili su se u prve redove, svirali i pjevali među publikom, te su čak pozvali i jednu djevojku da bubnjarskom palicom drži ritam.

Četvrto izdanje Bluespring festivala tako je predstavilo tri totalno različite mogućnosti interpetacije bluesa - a sudeći po publici koja je došla u novigradsku kino dvoranu i aplauzima kojima je podržala vrsnu svirku svih bendova, interesa za blues na našim prostorima itekako ima. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter