Bluespring Festival: Tri lica bluesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojna publika pristigla iz cijele Istre te Slovenije i Italije ispunila je u subotu novigradsku kino dvoranu gdje se održao 5. Bluespring festival. I iako je blues pravac koji je dobro znan, tri sastava koja su nastupila u subotu - Rolin Humes, The Gambles i Wrong Bussiness - pokazali su da u tom žanru ima itekako prostora za osobnu interpretaciju te su oni publici servirali koncertni maraton sastavljen od tri sasvim različita viđenja bluesa.

Koncertnu večer je otvorio lokalni, novigradski sastav Wrong Bussiness kojeg čine pjevač i gitarist Davor Hačić, basist Franko Puhalj, bubnjar Željko Kmet i Dušan Prosen na hammond orguljama. Naziv benda, kako je pojasnio frontmen ovog sastava, su odabrali jer: "Blues nije baš neki bussiness, nema tu neke velike zarade, tako da iz te perspektive, ovo je Wrong Bussiness. Ali blues ima dušu, i to je glavni razlog zašto ovo činimo". Ipak, sjajnom svirkom Wrong Bussiness su pokazali suprotno - izborom vrlo zahtjevnih skladbi sastava poput Grateful Dead, Allman Brothers, The Band i ostalih koje su obradili i izveli, svirački izuzetno uvjerljivo i uvježbano, a povrh toga su impresivnim troglasnim pjevačkim dionicama od publike izmamili duge aplauze.

Blues u svom iskonskom obliku predstavili su The Gamblers iz Sremske Mitrovice - oni su prijatelji koji u slobodno vrijeme sviraju blues iz gušta, i čine to već puna tri desetljeća. Grupu čine pjevači i gitaristi Marin Balenović i Aleksandar Stanulović Stanley, basist Željko Bacalo, saksofonist Goran Nedić Nele, klavijaturist Aleksandar Maksimović i bubnjar Borko Voljanek, a blues izvode opušteno pripovjedajući mnoge životne zgode u svojoj odličnoj glazbenoj interpetaciji, upravo kao što su to činili i pioniri ovog glazbenog žanra.

Rolin Humes su pak priredili nešto potpuno drugačije - ovaj sastav, koji se okupio 2011. na jam sessionu u riječku klubu Tunel, čine članovi iz Malog Lošinja, Siska i Korčule, a redom su vrhunski glazbenici koji u svojoj glazbi kombiniraju blues, rock, jazz, musical i raznorazne utjecaje. Pjevač i pijanist Robi, gitarist Nikola, basist Emil i bubnjar Matej predstavili su skladbe sa svog debitantskog albuma "Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8" te druge skladbe (trenutno snimaju drugi album radnog naziva "Rolin Humes presents Rolin Blues"), a iako publika očito nije baš upoznata s njihovom glazbom, vrhunska svirka i obilje pozitivne energije koje su članovi ovog sastava odaslali s bine itekako su zainteresirali publiku koja ih je podržala aplauzima i povicima. Ipak, na najbolju reakciju publike naišle su već znane pjesme "If I Could Be Someone Else" i "Freedom", a publika je očito bila željna još svirke Rolin Humesa te ih je pozvala na bis.

Koncertni maraton nije završio s ovime - po završetku "službenog" dijela koncerta, na pozornicu su se popeli članovi bendova koji su nastupili kao i organizator festivala Denis Makin te prijatelji, te su za one željne još svirke priredili jam session.

- Jako smo zadovoljni kako je protekao ovogodišnji, peti Bluespring festival, jer se u publici moglo vidjeti ljubitelje bluesa svih generacija, što je najbolji pokazatelj da postoji interes za ovakvu vrstu manifestacija. Ove godine su nam u realizaciji festivala pomogli Turistička zajednica Novigrad, Grad Novigrad i Laguna Novigrad, a za sljedeću godinu planiramo duže izdanje festivala, koji će trajati dva dana te će uključivati i jednodnevnu radionicu, rekao nam je organizator Bluespring festivala Denis Makin. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter