Blues velikani na Blue Notte Gorizia Festivalu

Mario Bratulić, Željka Hrlić i Anton Kliman (A. DAGOSTIN)
Mario Bratulić, Željka Hrlić i Anton Kliman (A. DAGOSTIN)

Ovog tjedna - od 20. do 22. srpnja - u Goriziji će se održati sedmo izdanje Blue Notte Gorizia Festivala, na kojem nastupaju brojni renomirani glazbenici. Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, bit će ovo još jedna prigoda za ples i uživanje u glazbi na granici Italije i Slovenije, na Piazza del Municipio u Šempeter pri Gorici kao i u Parku Basaglia u Goriziji.

U četvrtak u Šempeteru pri Gorici, s početkom u 21.30 sati nastupa legendarni blues gitarist Matt Schofield, glazbenik kojeg je renomirani britanski časopis Guitar&Bass Magazin svrstao među deset najboljih britanskih gitarista svih vremena uz bok Ericu Claptonu i Peteru Greenu, a valja spomenuti i da je Schofield svirao s glazbenicima kao što su Buddy Guy i Robben Ford. Ulaz na ovaj koncert je besplatan.

U petak se festival održava u Parku Basaglia u Goriziji, a program počinje u 17 sati, kada će Matt Schofield i Henrik Freischlader održati workshop. U 19 sati se održava okrugli stol "Il cammino delle donne" o statusu žena u Africi, a u 20.30 sati počinje večer uz Brigitte Yoboue, osnivačicom ONG Progres Universel, koja će govoriti o statusu žena iz njene rodne zemlje te će predstaviti priču o batiku. Nakon toga slijedi modna revija "Boje Afrike" uz kreacije slovenske dizajnerice Ines Ferdinanda Drole. Uz sve to, bit će predstavljene multimedijalne video instalacije Michelea Innocentea.

Program u petak završava uz skladatelja i gitarističkog virtuoza Jurandira Santanu, uz kojeg će nastupiti brazilska pjevačica i pijanistica Claudia Bardagi.

Festival i u subotu donosi program u Parku Basaglia u Goriziji, gdje od 21 sat nastupaju pobjednici blues rock natječaja "Oltre il muro". Od 21.45 sati nastupa njemački blues gitarist Henrik Freischlader sa svojim novim projektom "Blues for Gary", posveta velikanu bluesa Garyju Mooreu. Tako će u Goriziji uz Freischladera nastupiti dva nekadašnja člana benda Garyja Moorea - klavijaturist Vic Martin i basist Pete Rees.

U slučaju loših vremenskih prilika, program će se u četvrtak održati u Mladinskom Centru Šempetera - Vrtojba, a u petak i subotu u Kulturnom Domu u Goriziji. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter