Blues i rock oduvijek su bili soundtrack mog života

Frank Get i Tea Tidić (Massimo GOINA)
Frank Get i Tea Tidić (Massimo GOINA)

Više od tri desetljeća sviranja, skladanja i koncertiranja i pola stoljeća života je iza Franka Geta, tršćanskog pjevača, basista, gitarista, klavijaturista i skladatelja koji u petak u 22 sata nastupa u Rock caffeu u Puli, a u subotu u Rock caffeu Labinu. Tu će predstaviti album "Rough Man" na kojem kroz 16 autorskih pjesama donosi svoju osobnu priču koja se žanrovski bazira na rock rhythmu, a tu su i dvije obrade.

Get ima na popisu 13 objavljenih albuma te nastupe diljem svijeta. "Rough Man Tour" započela je krajem 2015. godine koncertima u Italiji, te je na itinereru turneje još niz koncerata u Italiji, Sloveniji, Austriji… S obzirom da Frankova obitelj potječe iz Istre i to iz Raše, nezaobilazna su i koncertna gostovanja u Hrvatskoj.

- Ovaj album mi je vrlo važan. Osjećam da je ovo kao novi početak moje karijere. Novi početak nakon dugog putovanja u moju prošlost, nakon što sam dobro istražio vlastitu dušu, kaže Get čiji sastav čine basistica i pjevačica Tea Tidić te bubnjar Giulio Roselli. Uz autorske pjesme, Get će u sklopu dvosatnog koncerta izvesti i obrade znanih blues i rock klasika. Uoči koncerata u Puli i Labinu razgovarali smo o novom albumu.

- Ovo će biti vaš prvi koncert u Puli?

- Da, prvi put imam priliku svirati u Puli i zbog toga sam jako počašćen.

- Koji je najvažniji događaj vaše karijere?

- Počeo sam svirati 1979., tako da ima puno događaja o kojima bih mogao pričati, ali možda je najvažniji bio kada sam prošle godine sudjelovao manifestaciji "Light of day" koju je pokrenuo Bruce Springsteen kada sam nastupio u Asbury Parku u New Jerseyju.

- Kako je došlo do suradnje s ekipom iz vašeg benda?

- Na zadnjem albumu sam svirao sve instrumente pa kada sam razmišljao da odem na promotivnu turneju shvatio sam da mi treba bend. Jedna od ideja bila je da imam potpuno ženski bend zbog čega sam pitao različite glazbenice da mi se pridruže. Poznavao sam Teu zbog njene reputacije budući da surađuje s različitim sastavima, među kojima je i Vervet a ja dugo godina poznajem Denisa Makina i Marca Mattiettija. Tako da sam Teu pitao želi li surađivati na mojem projektu i ona je prihvatila. S ostalim glazbenicima nisam uspio naći zajednički jezik tako da sam odustao od ženskog pratećeg benda te sam pitao Giulija Rosellija, legendarnog bubnjara tršćanske scene s kojim sam svirao 90-ih želi li se pridružiti.

- Što vas je nadahnulo da napišete pjesmu "Mine disaster"?

- "Mine disaster" je posvećena nesreći u raškom rudniku koja se dogodila 1940. godine. Moj djed je bio liječnik u rudniku tako da je moja obitelj direktno proživljavala tu tragediju koja je nažalost ostala zaboravljena. Mislim da bi se tragični događaji trebali pamtiti kako se ne bi ponavljali.

- Na albumu "Rough man" ima čak 18 pjesama što znači da vam nakon 13 albuma još uvijek ne nedostaje inspiracije?

- Na albumu su dvije obrade, ali ostale skladbe su napisane baš za ovu ploču. Na moju sreću, u ovom razdoblju mi inspiracije ne nedostaje, štoviše, već radim na novim stvarima koje će se naći na idućem albumu.

- Koliko vaših pjesama je nadahnuto stvarnim događajima, a koliko ih je proizvod vaše pjesničke imaginacije?

- Kada sam počeo pisati tekstove pjesama inspirirao sam se pričama koje je proživjela moja obitelj koja osim što ima istarske ima i slovenske, mađarske i pijemontske korijene. Obje none dobile su novo prezime za vrijeme vladavine fašizma. No osim o obiteljskim pričama pisao sam i o nekim likovima koji su živjeli i koji su prošli našim prostorima poput Josefa Ressela koji je izumio propeler i pneumatske cijevi, kuglične ležajeve a i tvorac je projekta pošumljavanja na Krasu. Pisao sam i o Buffalo Billu koji je 1906. došao u Trst sa svojom nevjerojatnom predstavom s više od 500 konjanika iz cijelog svijeta. Ima i nekih pjesama koje su plod pjesničke imaginacije, ali ideja vodilja koju stalno imam na pameti je: "Moraš uporno raditi da bi rekao istinu, stvoriti prostor i vrijeme za sebe samog i biti u stanju pisati i živjeti u tvojim pjesmama".

- Među 18 pjesama na albumu "Rough man" nema naslovne radi čega pretpostavljam da "Rough man" ne opisuje album nego vas kao osobu. Je li Frank Get "rough man (grub, sirov, težak… čovjek)"?

- Da, zapravo se to odnosi na mene! Moram reći da sam nakon mnogo godina karijere odlučio pokazati ovu stranu moje osobnosti i znači da mi se sviđaju te igre riječima… Volim iskrenost i osobe koje su konkretne. Eto, to je smisao naslova.

- Što za vas znači svirati blues i rock?

- Blues i rock oduvijek su bili soundtrack (glazba) mog života. Još kao klinac slušao sam ovaj žanr. Svako ljeto kada bi moji rođaci iz Amerike došli kod nas na odmor, donijeli bi ploče i kazete iz SAD-a. Tako da sam se naučio izražavati upravo kroz rock i iznad svega kroz blues.

- Nakon svih ovih godina, koju radost nalazite u putovanjima i sviranju posvuda?

- Putovanje čini dio glazbenog poziva, ponekad izmještanja mogu biti teška, ali susret s novim osobama i upoznavanje mjesta koja nikad prije niste vidjeli su jedinstvena iskustva radi kojih se zaborave sve teškoće i još te napune novom energijom i guraju te da nastaviš. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter