Blue Crew i Tomislav Goluban s bendom dopali se Amerikancima

Tomislav Goluban
Tomislav Goluban

U američkom Memphisu, poznatom kao i kolijevka bluesa, krajem siječnja i početkom veljače održan je 33rd International Blues Challenge, natjecanje najboljih bluesera iz cijelog svijeta na kojem su nastupile i hrvatske snage Blue Crew i Tomislav Goluban.

Blue Crew su se predstavili na službenom otvaranju 33rd International Blues Challengea u slikovitoj, velikoj baptističkoj crkvi Clayborn Temple. I Tomislav Goluban s bendom je istu večer u klubu Jerry Lee Lewisa održao veseli i zapaženi nastup te se još jednom dokazao kao uspješan promotor Hrvatske i svog Zagorja. Iako nije prošao u polufinale, dinamičnim je i simpatičnim nastupom u prestižnom Rum Boogie Caffeu, s bendom odjevenim u narodne zagorske nošnje bio jedan od zapaženijih izvođača. Inače, Goluban je 2009. Hrvatsku predstavljao prvi put na IBC-u, a ovaj put nastupio je s bendom kao pobjednik 8th Croatian Blues Challengea.

Blue Crew su nastupili u prepunom Alfred's Blues Clubu u sklopu Youth Showcasea i izveli odličan nastup. Blue Crew je nastupio u kategoriji Youth bendova do 21. godine. To je treći put da je Hrvatska imala predstavnike u toj kategoriji i drugo predstavljanje Pop Rock Škole iz Siska. Bend je nastao za vrijeme Blues Kampa Lonjsko Polje koji se drugi put održao u srpnju prošle godine. U konkurenciji 38 Youth bendova hrvatski predstavnici bili su jedini iz cijele Europe. Prije dolaska u Memphis dobili su priliku upoznati glazbenu povijest američkog juga jer ih je američki suradnik hrvatskih blues snaga Ivica Lukenda iz Atlante odveo do Macona na jugu Georgije gdje su posjetili Big House, muzej Allman Brothers Banda te razne povijesne točke koje se vežu uz taj sastav, Otisa Reddinga, Lynyrd Skynyrd, Little Richarda i ostale velikane južnjačke rock blues scene.

Osim koncertnog predstavljanja, Hrvatske Blues Snage, njihov predsjednik Boris Hrepić i član te direktor Pop Rock Škole Miro Dimić, prisustvovale su velikom okruglom stolu vodstva Blues Foundationa i svih prisutnih blues podružnica s raznolikom blues tematikom. Hrepić je iznio kratko izvješće o devetogodišnjem neprekidnom sudjelovanju Hrvatskih Blues Snaga s naglaskom na činjenicu da smo jedina europska podružnica koja je već tri puta u Memphis dovela i Youth Band što je izazvalo pljesak svih prisutnih. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter