Bloomsday u Puli, u čast Jamesa Joycea

Radovi o Joyceu u Gradskoj knjižnici (M. ANGELINI)
Radovi o Joyceu u Gradskoj knjižnici (M. ANGELINI)

Bloomsday iliti po naški Bloomovdan, koji je u Puli i ove godine obilježen 16. lipnja, mnogi definiraju najvećim danom zapadne književnosti.

To je dan kada je veliki irski pisac James Joyce prvi put izašao, kako bismo danas rekli, na spoj s Norom Barnacle, a u taj je dan smjestio vrijeme radnje svog najpoznatijeg djela. "Uliks" je roman od nekoliko stotina stranica čija se cjelokupna radnja zbiva u Dublinu, od osam ujutro 16. lipnja 1904. (koji je te godine pao u četvrtak) do tri sata poslije ponoći sutradan, 17. lipnja.

Radnja se koncentrira na tri glavna lika: sredovječni bračni par - Leopolda i Marion (Molly) Bloom, te na mladog pjesnika Stephena Dedalusa, glavnog junaka Joyceovog prethodnog romana "Portret umjetnika u mladost". Upravo po Leopoldu Bloomu taj se dan, i nakon više od stotinu godina, preciznije sto i deset godina, slavi kao Bloomsday. Pula, gdje se Joyce nakratko skrasio s Norom, i ove je godine u znaku sljubljivanja pisane riječ i vizualnog identiteta obilježio taj dan.

Talijanski umjetnik i fotograf Leonardo Pellegatta u novootvorenoj je galeriji Arheološkog muzeja C8 predstavio seriju fotografija "Ulysses", inspiriranu Bloomovim šetnjama Dublinom. Otvorenje je začinio audiovizualni performans francuskog umjetnika Nicolasa Laferrierea.

Kako je rekao jedan od najzaslužnijih za organizaciju ovoga programa, profesor Vito Paoletić, autor je talijanski umjetnik, koji je nakon njujorške diplome otišao put Japana, a u crno-bijelim fotografijama prikazuje svoje viđenje "Ulyssesa". Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo rekao je da je ta izložba "izgubljena u prijevozu, jer se očekuje još dio eksponata koji su zapeli u Beču".

U Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je izložba radova pristiglih na natječaj Bloomsday u Puli 2014. na temu "Joyce-Pula-Uliks". Natječaj je, kako je rekla ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, bio organiziran za učenike srednjih škola Pule, a radovi su mogli biti realizirani slikarskim i crtačkim tehnikama, crtanjem na računalu ili fotografijom.

Iva Lanča Joldić iz Gradske knjižnice i čitaonice naglasila je da je na natječaj pristiglo ukupno 14 radova, osam u kategoriji računalne grafike i šest likovnih. Prosudbena komisija u sastavu Nadia Bužleta, Nataša Kreso i Aleksandra Rotar odabrala je najbolje. Andrea Lovrinčić iz pulske Gimnazije najuspješnija je u kategoriji likovnih radova, za uradak realiziran temperom "I on je bio tu", a Erik Burić iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna ima najuspješniji rad u računalnoj grafici "James Joyce - Uliks". Svi su učenici dobili priznanja te besplatno članstvo u pulskoj knjižnici, a najbolji, osim diploma, dobili su i poklon-bon.

Mentori su učenicima bili Denis Sardoz, Julijana Kocanović-Grubić, Tatjana Glavaš-Maras, Afrodita Shiroka-Spaqi, Dubravka Švigir-Selaković, Ida Kovač i Silvana Turcinovich Petercol. Svoje su radove izložili i učenici iz OŠ Monte Zaro, Vidikovac i vrtića Veseljko.

U nedjelju navečer Sara Gortan otvorila je izložbu "Fruštule", a Caffe Uliks predstavio je dva originalna koktela "Molly" i "Poldy", koji su smiješani prema bračnom paru Bloom iz romana. Nakon večerašnjeg predavanja Bruna Dobrića "Pula u vrijeme Jamesa Joycea" i Matije Prepušta "Pulske gostionice na razmeđu 19. i 20. stoljeća", jednodnevni će festival zaokružiti nastup plesne grupe Irish Maiden istarsko-irskog zeta Paula O'Gradyja – jednog od najaktivnijih promicatelja irske kulture u Hrvatskoj, a nakon predstavljanja irske kuhinje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter