Bloomsday: Stručni skup, predstave i izložbe

U Puli se Bloomsday organizira četvrtu godinu za redom (Arhiva)
U Puli se Bloomsday organizira četvrtu godinu za redom (Arhiva)

Ovogodišnji Bloomsday u Puli 2016., u čast irskog pisca Jamesa Joycea, održat će se 16. i 17. lipnja na raznim gradskim lokacijama.

Stručni skup

Gradska knjižnica i čitaonica Pula četvrtu godinu zaredom u suradnji s udrugom Bloomsday Croatia i Turističkom zajednicom grada Pule organizira višednevni festival Bloomsday u Puli kojim promiče važnost čitanja, kulturne vrijednosti u zajednici, očuvanje i shvaćanje kulturnog i povijesnog nasljeđa te poticanje umjetničkog razvoja i čitalačkih navika djece i mladih.

U četvrtak, 16. lipnja u 8.30 sati održat će se kava s Joyceom i Čitanje iz Uliksa u istoimenom kafiću, a u 9.30 sati u Titovom parku je predstava "Mačak i vrag" Teatra Naranča.

Stručni skup za učitelje i nastavnika engleskog jezika, gdje će predavači biti Mark Schreiber, Luko Paljetak i Lisa Shannon bit će upriličen u Gradskoj knjižnici u 10 sati, a u 12.30 sati na istoj lokaciji bit će otvorena izložba "Andrea Jori: Joyce kao inspiracija".

Okrugli stol o Joyceu s prestižnim gostima kao što su Luko Paljetak, Boris Senker i Renata Šamo, te uz studente Kulture i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile na programu je u Zajednici Talijana u 19 sati. U 21 sat na Riječkom gatu na programu je Noćna šetnja Joyceovim stopama, a u 22 sat u Caffe baru Uliks je večernje druženje uz Joycea.

Ples i predstave

U petak, 17. lipnja u 20 sati na rasporedu je predstava "Mačak i vrag" Teatra Naranča, a u 20.30 sati na Portarati irski ples s Irish Maiden. U 21 sat u Uliksu bit će dodjela nagrade za selfie natječaj.

Pula je jedan od rijetkih europskih gradova koji se mogu dičiti činjenicom da je, iako u kratkom razdoblju, bila domom Jamesa Joycea. U glavnoj ratnoj luci tadašnje Austro-Ugarske Monarhije Joyce je napisao značajan dio svoje zbirke kratke priče "Dublinci," čije je likove kasnije oživio u "Uliksu", romanu kojim je iz temelja promijenio tijek književnosti i predstavilo niz književnih inovacija.

Bloomsday je dan posvećen liku i djelu irskog književnika Jamesa Joycea i obilježava se 16. lipnja u 20-ak zemalja svijeta brojnim književnim i drugim kulturnim programima s ciljem populariziranja knjige i čitanje, a time i educiranja i senzibiliziranja građana o važnosti književnog, i općenito kulturnog nasljeđa.

Programi kojima Knjižnica obilježava Bloomsday u Puli 2016. osmišljeni su na način da motiviraju djecu i mlade i potiču ih na umjetničko izražavanje, povezivanje i promišljanje književnosti u povijesnom i geografskom kontekstu, čitanje i promišljanje o kulturnom nasljeđu, te u konačnici njihovom vrednovanju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter