Bloodhound SSC - automobil brži od metka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski inženjeri planiraju da ce supersonicni automobil Bloodhound SSC postici brzinu vecu od 1.000 milja na sat (1.600 km/h), a pokretat ce ga kombinacija mlaznog motora Eurojet 2200 i Falconove hibridne rakete.

Britanski konstruktorski tim na celu s Richardom Nobleom svoj je plan predstavio još prije dvije godine, a vozilo je prošle godine predstavljeno javnosti na medunarodnom zrakoplovnom showu u Velikoj Britaniji, nakon što su inženjeri uspješno riješili velik problem uzgona u stražnjem dijelu koji nastaje u udarnom valu prilikom probijanja zvucnog zida i brzine od 1.3 Macha.

Pokušaj obaranja novog svjetskog rekorda zakazan je za pocetak 2012. godine na dnu isušenog jezera Hakskeen Pan na sjeveru Južnoafricke Republike, a vozac koji ce pokušati oboriti vlastiti rekord na kopnu zapovjednik je britanskog ratnog zrakoplovstva Andy Green.

Naime, vojni pilot je 1997. godine u pustinji Black Rock u Nevadi mlaznim vozilom Thrust SSC postavio brzinski rekord od 1228 km/h, a zanimljivo je da je Green vec u prvoj vožnji prvi put probio zvucni zid na tlu bez krila i postavio rekord koji je aktualan i danas.


Podijeli: Facebook Twiter