Blokirano više od 2.000 tvrtki i 3.000 obrtnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj županiji krajem kolovoza bilo je blokirano 2.185 tvrtki cije su dospjele nepodmirene obveze iznosile 1,232 milijarde kuna, a u njima je bilo zaposleno 2.190 radnika. U odnosu na stanje prije godinu dana broj blokiranih pravnih osoba povecan je za 38 posto, broj zaposlenih u blokiranim tvrtkama za 6,2, a iznos njihovih nepodmirenih obveza za 89,8 posto.

Podaci su to koje je prikupila i obradila Fina. Nadalje doznajemo da su 31. kolovoza na podrucju Istarske županije bile blokirane i 2.902 fizicke osobe, odnosno obrtnici u cijim je obrtima zaposleno 1.869 osoba. Iznos njihovih nepodmirenih obveza bio je 415,1 milijun kuna.

Pod nepodmirenim obvezama Fina podrazumijeva iznose dospjelih neizvršenih zakonskih obveza, vrijednosnih papira i instrumenata osiguranja placanja te iznose odredene u sudskim odlukama i drugim ovršnim ispravama. Poslovni subjekti nisu dužni podnositi naloge za placanje ako na svojim racunima u banci nemaju pokrica za njihovu naplatu. Iznimka su samo obveze za placanje poreza i doprinosa.

Vrlo su rijetki slucajevi da dužnici podnose naloge za podmirenje svojih drugih dospjelih nepodmirenih obveza jer ne žele sami blokirati svoj racun i time dovesti u pitanje isplatu placa ili nekih drugih svojih obveza kojima daju prioritet. Prema tome, Fina ne raspolaže podacima o svim nepodmirenim dospjelim obvezama poslovnih subjekata pa podaci koje ima ne odražavaju ukupne razmjere insolventnosti.

Za komentar ovih podataka zamolili smo HGK-Županijsku komoru Pula. Prema njihovim saznanjima, unatoc mjerama gospodarskog oporavka koje je proklamirala Vlada Republike Hrvatske, nelikvidnost u zemlji ubrzano raste iz mjeseca u mjesec.

"Najnoviji podaci govore da je ukupan iznos neplacenih obveza pravnih i fizickih osoba (obrtnici) u listopadu narastao do alarmantnih 40 milijardi kuna", odgovara predsjednica Županijske komore Jasna Jaklin Majetic i dodaje da su razmjeri nelikvidnosti realno znatno veci jer mnogi poduzetnici ne prijavljuju nepodmirena potraživanja buduci da bi blokiranjem žiroracuna svojih dužnika i ugrozili postojece poslovne odnose, a neki vjerojatno ne ispostavljaju fakture za isporucenu robu ili pružene usluge ako nisu sigurni u njihovu naplatu jer bi bili dužni u roku od 30 dana platiti PDV.

Djelatnosti u kojima je nelikvidnost najviše izražena su gradevinarstvo i trgovina, naglašava Jaklin Majetic.

Bujanje insolventnosti u hrvatskom gospodarstvu je manjim dijelom prouzroceno vanjskim cimbenicima, globalnom financijskom krizom i recesijom, koja je zahvatila realni sektor mnogih zemalja u svijetu, ali je najvecim dijelom plod strukturne krize u kojoj se naše gospodarstvo nalazi od 1993. do danas. Radi se o prevladavajucoj orijentaciji na uvoz, trgovinu i potrošnju umjesto proizvodnje, izvoza i razvoja.

Osim tih opcih nepovoljnih kretanja, nelikvidnost pojacavaju neucinkovitost propisa kad je u pitanju zaštita interesa vjerovnika, dugotrajni postupci stecajeva i likvidacije te pad poslovnog morala vezano za ispunjenje obveza pa se znatno povecava broj tvrtki koje duguju preko godinu dana, doznajemo iz Županijske komore. (Jasna ORLIC)

Istarski obrtnici: Ipsilon spašava mnoge
Dorijan Rajkovic, direktor Istarske tvornice vapna, Raša:
Kultura neplacanja prisutna je vec dulji niz godina. Posljednjih mjeseci nismo osjetili pogoršanje. Možda i zbog toga što dosta energije ulažemo u naplatu potraživanja. U gradevinarstvu naplata potraživanja je sto dana pa naviše. Situacija je utoliko gora što se još ne nazire oporavak gradevinarstva, pa je tim više izražena nesigurnost da ce potraživanja biti naplacena. Srecom, u Istri se gradi Ipsilon, što donosi posla barem jednom segmentu gradevinarstva.

Nino Peruško, direktor pulskog poduzeca Licilac:
Srecom veci dio poslova radimo za kvalitetnog investitora, tvrtku Bouygues, što nam daje sigurnost naplate. Ove je godine inace daleko više otežana naplata od gradova i opcina koji kasne 30 do 60 dana od ugovorenog roka placanja. U sektoru gradevinarstva naplata je problematicna i realizira se za šest mjeseci pa i više.

Vitomir Pap, brodogradevni obrt Portic: Osobno nemam problema s naplatom, ali cujem od drugih obrtnika da cesto naprave posao, a nikada ne uspiju naplatiti. Posebno oni koji rade za državne velike tvrtke. Što je narucitelj manji lakše je naplatiti. Ribari uvijek plate naruceni posao.


Podijeli: Facebook Twiter