Blokirana Brijuni rivijera - što Vlada zapravo želi?

Ovako je trebala izgledati Brijuni rivijera (arhiva)
Ovako je trebala izgledati Brijuni rivijera (arhiva)

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske potvrdilo je prvotno rješenje i područje poznatije kao Brijuni rivijera, odnosno Monumente i otok Svetu Katarina te Hidrobazu, proglasilo kulturnim dobrom. Time je procedura za investiranje na tom području postala znatno kompliciranija. Novi natječaj za Hidrobazu raspisat će Ministarstvo kulture, a pravo korištenja bit će ograničeno na 30 godina.

Odluka o Brijuni rivijeri donesena je 23. listopada, a Grad Pula jučer ju je zaprimio. To znači da provedeni međunarodni natječaj i odabrani koncesionar Danko Končar neće moći realizirati planove o izgradnji marine, hotela i drugih javnih sadržaja predviđenih za to područje.

- Potvrda prvobitnog rješenja nas je iznenadila jer smo u nedavnim razgovorima s nadležnima iz Ministarstva kulture pokušavali pronaći rješenje da bi se to područje stavilo u funkciju razvoj grada i gospodarstva. Ovom odlukom očito je da, unatoč ekonomskoj krizi, Hrvatskoj nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta nisu potrebni. Mi smo na prvotno rješenje uputili žalbu jer smo u prostornim planovima namijenili to područje upravo turizmu, a izradili smo i ovjerili konzervatorske podloge pa je sada nelogično da se sve proglašava kulturnim dobrom, rekao je danas gradonačelnik Pule Boris Miletić na druženju s novinarima. Istaknuo je da ne razumije zbog čega Ministarstvo kulture ne poštuje volju i plan lokalne uprave, čime se Puli onemogućuje razvoj.

Miletiću je, kako je rekao, razumljivo da se pojedine građevine na tom području trebaju zaštititi, ali pita se hoće li se Ministarstvo brinuti i ulagati u to područje. Uvjeren je da neće izdvojiti ni jednu kunu da ga uredi, a ako je već proglašeno za područje od državnog interesa, onda bi se država trebala o njemu i  kvalitetno brinuti.

- Ovo nije samo problem projekta Brijuni rivijera, već je riječ o (ne)ozbiljnosti države. To je državni projekt, za koji je raspisan međunarodni natječaj u inozemnim novinama i nakon njegovog okončanja donosi se odluka kojom se zapravo sve poništava. Ne može država sada reći: "Šalili smo se". Neka sada Ministarstvo kulture na tom području otvara radna mjesta jer smo to područje mogli staviti u funkciju razvoja Pule, komentirao je pulski gradonačelnik, koji nije želio prejudicirati hoće li i područje Muzila, na kojem Grad također ima velike planove, doživjeti istu sudbinu.

Na novinarsko pitanje osvećuje li se možda aktualna državna vlast jer se prije parlamentarnih izbora protivila potpisivanju ugovora IDS-a i HDZ-a o raspisivanju natječaja za Brijuni rivijeru, Miletić je rekao da ne vjeruje da je tome tako jer, kako je rekao, premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić podržavaju ovaj projekt. (Goran ROJNIĆ)

Veljović: Naš projekt ne može podnijeti povećanje troškova

"Ne želimo odustati od naše nakane da realiziramo zacrtani projekt iako je čitavo područje Katarina-Monumenti sada proglašeno kulturnim dobrom", izjavio nam je Goran Veljović, pravni zastupnik Danka Končara čija je tvrtka pobijedila na natječaju i u travnju dobila u koncesiju na razdoblje od 50 godina sjeverni dio pulske luke.

Na natječaju su prihvatili sve tražene uvjete: realizaciju turističkih sadržaja na otoku Sv. Katarina, marinu s 1.200 brodova na suhom vezu u kamenolomu, marinu s vezovima za ukupno 600 plovila te hotel s četiri ili pet zvjezdica s 200 kreveta u objektu u kojem je to predviđeno. Veli da će proglašenje kulturnog dobra utjecati na realizaciju zacrtanih projekata.

- Na način kojim su konzervatori pristupili već sigurno slutimo da bi to moglo imati znatnih reperkusija te će produžiti i poskupiti realizaciju projekta. U normalnim uvjetima te troškove snosi vlasnik, a to je država. U našoj ponudi nema mjesta za troškove koji će nastati jer je nešto proglašeno kulturnim dobrom. Kada smo dali ponudu i kad je natječaj zatvoren kulturno dobro nije postojalo, izjavio nam je Veljović.

Dodao je da su nedavno uputili prijedlog Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture da im omoguće početak gradnje za dio za koji nije potrebna studija utjecaja na okoliš.

- Riječ je o kompletnoj infrastrukturi, poput kanalizacije, potom izgradnji novog mosta i sanaciji obalnog zida i svih objekata, naveo je Veljović. (P. GREGOROVIĆ)

Ministarstvo kulture ne raspisuje natječaje za kulturno dobro

Zatražili smo očitovanje od predstavnika Ministarstva kulture o tome hoće li raspisati novi natječaj za Katarinu-Monumente. Glasnogovornica nam je odgovorila da su to područje stavili pod zaštitu te da oni ne raspisuju natječaje za davanje u koncesiju kulturnog dobra.

Smatraju da je to pitanje i dalje u ingerenciji drugih državnih tijela. Podsjećamo da je natječaj za dvije marine na Monumentima i Svetoj Katarini provodila Vlada RH, dok za ostale lokacije, koje ne obuhvaćaju pomorsko dobro, natječaj raspisala tvrtka Brijuni rivijera. (P. G.)

Jakovčić: Vlada mora odlučiti što zapravo želi

- Ovo je još jedna potvrda da se Vlada mora odlučiti želi li razvoj gospodarstva i rješavanje problema nezaposlenosti u Hrvatskoj ili će pojedinci zagorčavati život svim građanima koji su bez posla i jedva spajaju kraj s krajem. Odluka da se Hidrobaza i Sv. Katarina - Monumenti proglase kulturnim dobrom zaustavlja razvoj Pule do te mjere da ljudi koji nemaju posla ovime definitivno ostaju bez mogućnosti zapošljavanja na području grada.

Suprotno tome, da se prihvatilo moju ideju prije deset godina i da se odmah tada krenulo u realizaciju projekta "Brijuni rivijera" današnja Pula, a u velikom dijelu i Istra minimalno bi osjetili ekonomsku krizu. Oni koji su cijelo vrijeme bili protiv projekta "Brijuni rivijera", i koji su to i danas, štete građanima Pule, komentirao je istarski župan Ivan Jakovčić odluku Ministarstva kulture.


Podijeli: Facebook Twiter