Blokiran gradski promet u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javni gradski promet u Sarajevu u srijedu je obustavljen na poziv jedne od sindikalnih udruga koje djeluju pri Gradskom prometnom poduzeću (GRAS), a županijske su vlasti ustvrdile kako blokada prometa ima političku pozadinu. "Kaos se proizvodi da bi se smijenila vlada Sarajevske županije", izjavio je lokalnim medijima županijski ministar prometa Jusuf Bubica, no nije objasnio tko točno stoji iza takvih pokušaja.

Od jutarnjih sati u Sarajevu je bez najave blokiran sav tramvajski, trolejbusni i autobusni prijevoz, a organizatori štrajka su poručili kako je štrajk rezultat činjenice da im nije isplaćena plaća za veljaču, za što krive upravu, ali i županijske vlasti. Ministar Bubica pak tvrdi kako to nije točno i kako su sva plaćanja iz proračuna provedena na vrijeme.

Direktorica GRAS Mubera Begić-Žiga izjavila je kako se prekid rada nije smio dogoditi unatoč postojećim problemima. GRAS već godinama posluje s ogromnim gubicima koji sada premašuju iznos od dva i pol milijuna konvertibilnih maraka (1,25 milijuna eura), vozni park je zapušten i star, a tvrtka nije u stanju platiti ni struju koju koriste trolejbusi. Na čelu tvrtke promijenilo se nekoliko uprava, no niti jedna nije uspjela izvući GRAS iz teškog stanja. K

ako bi se problem gradskog prijevoza bar privremeno riješio, tvrtka "Centrotrans" je ponudila svoje autobuse, no njihovom se angažiranju opet protive iz GRAS-a smatrajući kako se time ugrožava njihova pozicija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter