Blokirali mu mirovinu, nema za lijekove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije niti mjesec dana obratio nam se Puljanin koji je zbog ovrhe ostao bez naknade za nezaposlene, jedinog primanja od kojeg žive njegova supruga, on i dvoje malodobne djece. Iako naknada za nezaposlene uopce ne može biti predmetom ovrhe, racun mu je svejedno blokiran, a on se naknadno morao boriti za svoja prava i dokazivati svoj status. Da je gotovo identicnih slucajeva sve više jucer nas je upozorio i jedan umirovljenik iz okolice Pule.

- Kao i svakog desetog u mjesecu kad mi stiže mirovina odlazim u banku da bih odmah otplatio sve racune, ali kada sam zadnji puta došao na šalter, nisam mogao podici ni kune. Blokirali su mi racun a da me prethodno uopce nitko nije obavijestio, požalio se M. P. (podaci poznati redakciji). Ocajan je jer je zbog ovrhe ostao bez cijelog iznosa mirovine od 1.640 kuna, iako Zakon o provedbi ovrhe na novcanim sredstvima propisuje da do dvije trecine mirovine, kao i place, može biti izuzeto ovrhom.

Medutim, za to je potrebno da osoba bude na vrijeme obaviještena da bi prethodno u poslovnici Fine ispunila obrazac na temelju kojeg Fina obavještava banku koja zatim otvara poseban racun. Na taj se racun uplacuju primanja izuzeta iz ovrhe kojima se može slobodno raspolagati.

OD ŠALTERA DO ŠALTERA


No, u slucaju našeg sugovornika ovrha je pokrenuta bez njegova znanja, a k tome, veli on, i - greškom! Prema onome što nam je ispricao, ovrhu je pokrenuo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zbog 20.000 kuna duga iz 1999. godine koji je vec tada M. P. u cijelosti isplatio.

- Da nisam uplatio sve doprinose za mirovinsko, ukupno 70.000 kuna koliko sam kao poljoprivredni obrtnik dugovao, ne bih ni mogao u mirovinu. Otišao sam odmah kod knjigovode koji mi je rekao da su mi racuni otplaceni, takoder i na Poreznoj upravi kazali su da je sve uredu. U HZMO-u prvo uopce nisu ništa mogli naci, a zatim su vidjeli da je sve placeno, ali ja sam i dalje blokiran, kazao je M. P. koji ne može više cekati da spora birokracija odradi svoj posao i ukloni grešku.

Kad je prvi put u Zagrebackoj banci saznao da ne može podici mirovinu, uputili su ga u Financijsku agenciju i vec je nekoliko puta šetao od šaltera do šaltera, ali pomaka nema.

- Teško hodam i zaista mi nije lako cekati u svim tim redovima, šeceraš sam i srcani bolesnik, imao sam infarkt i operaciju. Zbog ovrhe nemam novca ni za lijekove, za koje mjesecno placam 350 kuna iako imam dopunsko osiguranje. Sad sam na teret djeci i da nema njih, ne bih imao što jesti. Srecom, na selu sam jer da sam u gradu bio bih gladan kruha. Nešto uspijem uzgojiti u vrtu, imam kokoši, kunelice, veli naš sugovornik koji je zbog teškog zdravstvenog stanja prije cetiri godine otišao u invalidsku mirovinu.

Napomenuo je da ima još jedan kredit u Hypo banci za traktor koji je zbog švicarca skocio s 2.000 na 4.000 kuna rate. Buduci da je rijec o leasingu, kredit banci otplatila je osiguravajuca kuca koja je u meduvremenu pronašla kupca za traktor.

- Bavio sam se proizvodnjom mlijeka, ali sam se u meduvremenu razbolio, prodao sam sve svoje krave da bih placao ovaj kredit, ali na kraju je rata toliko narasla da nisam imao više kamo te sam ostao bez traktora koji je prakticki nov, kazao je M. P. cije nedace proživljava sve veci broj gradana. To nam je potvrdio i naš sugovornik ispricavši nam da je u Fini upoznao mnogo osoba koje su, kao i on, zbog ovrhe ostale bez nužnih primanja.

- Teško je bez novca, cuo sam svakakve tužne price, jedna majka je zbog ovrhe ostala bez dodatka za djecu, drugi kaže da su mu uzeli naknadu za nezaposlene, a meni su uzeli mirovinu iako ništa nikome ne dugujem, upozorava ovaj penzioner.

Buduci da ne zna više na koja vrata pokucati, a uslugu odvjetnika zasigurno ne može platiti, odlucio se obratiti Hrvatskom helsinškom odboru koji je ovih dana upozorio na masovno kršenje ustavnih i zakonskih prava gradana jer im institucije provodeci ovršni zakon plijene citave place, mirovine i razne naknade s njihovih racuna.

GODEK: POTPUNA BEŠCUTNOST


- Vrši se nevjerojatno nasilje nad gradanima, stradavaju cijele obitelji, a država pokazuje potpunu socijalnu bešcutnost. Takav primjer protuustavnog rada pravosuda nije zabilježen u povijesti civilizacije, komentirao je clan Izvršnog odbora HHO-a Mladen Godek, dugogodišnji sudac i odvjetnik, koji je 2008. pokrenuo ustavnu tužbu zbog slucaja radnika koji je zbog ovrhe ostao bez cetiri place. Odluka Ustavnog suda bila je nedvosmislena - rijec je o protuzakonitom i protuustavnom oduzimanju primanja.

- U našoj tužnoj praksi divljeg kapitalima i dalje se plijene citave place i mirovine pa i naknade za nezaposlene, djecji doplaci koji uopce ne mogu biti predmetom ovrhe, a sve je to u direktnoj protivnosti s ovršnim zakonom koji propisuje da se place i mirovine mogu ovršiti do jedne trecine ili do polovine iznosa kada je u pitanju ovrha zbog alimentacije, veli Godek.

Iako je novi ovršni zakon, koji je u primjeni od pocetka ove godine, trebao bolje zaštititi gradane, nepravda nije uklonjena jer bez inicijative ovršenika, koji u pravilu ni ne zna da postoji obrazac u Fini s kojim ima pravo na otvaranje posebnog racuna u banci, mehanizam se ne pokrece. Napomenuo je da Fina trenutno ima milijun ovršnih predmeta na oko 20 milijuna racuna, a da ovršenici od javnih bilježnika, koji u pravilu vode ovršne postupke, ne dobivaju rješenje o ovrsi pa za nju saznaju tek kad su im racuni vec blokirani.

- Cak i ako osoba na vrijeme ispuni obrazac, Fina je toliko prekapacitirana da sama procedura traje pa se dogodi da ovršenik svejedno ostane bez place ili mirovine. Ljudi su apaticni i nemaju više volje da se bore. Jednom je umirovljeniku oduzeto 17 mirovina, zbog toga što je bio jamac, dok nije ispunio obrazac, a neke banke su išle tako daleko da su ovrhom plijenile cak i dozvoljeni minus na racunu cime su ugrozile egzistenciju obitelji, napominju u HHO-u.


Podijeli: Facebook Twiter