Blokirali im 7 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zagreb je stigao nalog za blokadu financijskih sredstava na racunima Ante i Milana Šapine, te Marija Cvrtaka, trojice Hrvata osumnjicenih u kladionicarskoj aferi u Njemackoj.

Kako doznajemo, po nalogu Opcinskog suda u Bochumu njima je zaplijenjena je imovina za koju se sumnja da je nezakonito stecena, pa su se tako na udaru našli i njihovi bankovni racuni u domovini.

Anti Šapini tako je po nalogu državnog javnog tužitelja iz Bochuma izdanog još u sijecnju ove godine blokiran racun u Zagrebackoj banci. Na njemu su, rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, privremeno obustavljene transakcije do iznosa od 3,4 milijuna eura. Ta sredstva, ukoliko ih na racunu Ante Šapine ima, trebala bi biti deponirana na poseban racun na kojem ce se cuvati do okoncanja postupka.

Ista sudbina snašla je i Milana Šapinu koji u Hrvatskoj ima otvoren racun u Privrednoj banci. Njemu su blokirana sredstva do iznosa 91.950 eura, dok ce trecem osumnjicenom kladionicaru Mariju Cvrtaku, takoder na racunu u Privrednoj banci, ostati blokirano 3,6 milijuna eura.

Ovaj zahtjev stigao je na Županijski sud u Zagrebu krajem svibnja preko Uprave za europsku uniju i medunarodnu suradnju Ministarstva pravosuda RH. U njemu se podsjeca da se protiv brace Šapina, te Cvrtaka, Dragana Mihelica i Ivana Pavica u njemackoj vodi istražni postupak zbog pocinjene profesionalne prijevare, pranja novca i drugih. Sumnja se da su kladionicari na prijevaru zaradili upravo iznose cija je blokada zatražena.

Ante Šapina je u središtu kladionicarske afere u Njemackoj bio i prije pet godina. Tada ga je sud kaznio s dvije godine i 11 mjeseci zatvora, a kljucno je bilo svjedocenje nogometnog suca Roberta Hoyzera. No, lani u studenom i on i brat Milan ponovno su uhiceni u novom slucaju namještanja nogometnih utakmica. Istražitelji sumnjaju da je namješteno više desetaka susreta u nekoliko europskih zemalja, medu kojima i utakmice mladih reprezentacija Njemacke i San Marina.


Podijeli: Facebook Twiter