Blokada se nastavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti su sa 162 glasa za, 53 protiv i 14 suzdržanih i danas nastavili blokadu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli cime su dali do znanja da odbijaju prijedlog povjerenstva za izradu zakona o sveucilištima jer smatraju da to tijelo nema politicku moc odlucivanja.

- To su i sami potvrdili kazavši da nisu politicko povjerenstvo, odnosno da nemaju mandat zakonskog povjerenstva, vec da je njihova pozicija "onih koji šapucu u uho vladajucih". Smatramo da uz ovu nepobitnu cinjenicu, ali i cinjenicu da nije problem u nedostatku financijskih sredstava, nego u politicarima koji nam ne daju novac za besplatno obrazovanje, prijedlog povjerenstva moramo odbiti dok se ne pronade i ponudi bolja izlazna situacija, za koju znamo da postoji, samo nam je moraju i osigurati, i to ne obecanjima nego pismenom potvrdom, a koju može donijeti samo Sabor, rekli su studenti na današnjoj konferenciji za novinare.

Što se tice pitanja izgradnje kampusa u Puli, plenum je odlucio da se uz zahtjev za besplatnim obrazovanjem ponovno uvrsti i zahtjev za izgradnjom doma i menze. Prema prijedlogu povjerenstva, studenti bi upisom dobili pravo na 10 ili 12 semestara studija, odnosno pet ili šest godina studiranja bez placanja s tim da bi se uvela penalizacija u vidu placanja razlike ECTS bodova. Uvjet za besplatan semestar bio bi prikupljen broj bodova u prethodnom semestru, a ako student ne sakupi broj koji ce propisati svako visoko ucilište zasebno, morao bi platiti razliku.


Podijeli: Facebook Twiter