Blokada Kaštijuna 5. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Gradanske inicijative "Ne Kaštijun" blokirat ce gradsko odlagalište otpada ne bi li još jednom upozorili na, kako kažu, kriminalnu sanaciju postojeceg odlagališta i ignoriranje Ministarstva zaštite okoliša i nadležnih inspekcija, od kojih vec godinu i pol cekaju odgovore o rezultatima sanacije.

Koordinator inicijative Božo Bencic rekao je da ce Kaštijun blokirati 5. lipnja od 9 do 12 sati, dodajuci da ce to ujedno biti posljednje upozorenje i da su mještani spremni i na mnogo radikalnije poteze. Dodao je da ce o blokadi obavijestiti i tvrtku Kaštijun te Herculaneu.

Najavio je ponovno prikupljanje potpisa gradana protiv izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom, a kao glavni razlog trosatne blokade naveo je kontinuirano nepoštivanje prava gradana na pristup informacijama.

- Stara je prica da je sanacija starog odlagališta poslužila samo za pranje novca, a od sanacije nije bilo ni "s". Smece koje se pedeset godina odlagalo u iskopanu rupu duboku 30-ak i promjera 70-ak metara, a pritom je probijena vodena žila, sada se prekriva slojem zemlje. To kvazistrucnjaci nazivaju sanacijom i tvrde da su na to potrošili desetke milijuna eura. Narod i ne poznaje cijelu pricu, ali da Ministarstvo ne reagira zajedno s gradevinskom inspekcijom, više je nego zacudujuce, rekao je Bencic.

Medulinski nacelnik Goran Buic rekao je da ce podržati mještane Medulina i pridružiti se mirnom prosvjedu, cime ce još jednom pokazati neslaganje s provedenom sanacijom i izgradnjom planiranog županijskog centra za gospodarenje otpadom. Buic je rekao da ce se prosvjedu pridružiti i medulinski komunalci iz Albaneža, koji ce svoja vozila parkirati na samom ulazu u Kaštijun.

U kojoj je fazi inspekcijski nadzor vezan uz sanaciju odlagališta Kaštijun i kada ce se Ministarstvo zaštite okoliša ocitovati u vezi s prijavom bespravne sanacije odlagališta, što je još 9. prosinca prošle godine zatražio Buic, pitali smo i glasnogovornicu ministarstva Katu Gojevic. U šturom odgovoru tek je potvrdila da je "inspekcijski nadzor o navedenom slucaju u tijeku".

Direktor Herculanee Igor Stari potvrdio je da ih još nitko nije obavijestio o blokadi, rekavši da mu nije jasno gdje ce Medulinci, ako blokiraju Kaštijun, odlagati svoj otpad, koji takoder završava na Kaštijunu. Dodao je da ce se Herculanea ocitovati o daljnjim postupcima tek kada primi i službenu potvrdu o trosatnoj blokadi odlagališta.


Podijeli: Facebook Twiter