Blogeri: Prijateljima želimo objasniti zašto je Istra čarobna


Zadnji tjedan promotivne akcije županijske Turističke zajednice Share Istria prolazi u posjeti blogera iz SAD-a, Velike Britanije i Danske. Amerikanci Teresa Fritschi i Ken Herron skupa su na putu, a dok Ken prvi puta doživljava Hrvatsku, Teresa je već ovdje bila tri mjeseca.

Doduše, nije bila u Istri. - Prošle zime ovdje sam bila 88 dana i zaljubila sam se u Hrvate i ljepote Hrvatske, pa se povratak, kako bih istražila Istru te putem socijalnih mreža ju promovirala i time pomogla zemlji za koju se nadam da će postati moj trajni dom, činio ostvarenjem sna.

Prvi sam put u Istri, ali sam uvjerena da je to mjesto gdje namjeravam doći živjeti i preseliti se čim prije. Svi koje smo sreli bili su oduševljeni što smo došli i što ćemo pomoći u promoviranju Istre. Ako bih trebala izdvojiti jedan događaj koji mi je ostao urezan u pamćenje, to će biti viteško nadmetanje u Svetvinčentu.

Što se tiče hrane i vina pamtiti ću rovinjski Kantinon, kazala je ova Amerikanka koja s poslovnim partnerom Kenom dijeli sadržaje na Twitteru, Pinterestu, Linkedinu, Vineu, Wordpressu i Facebooku, i to sa 128 tisuća pratitelja. Ističe da je tijekom ovog tjedan stvorila na tisuće sjećanje, ali da je uspjela napisati samo jedan post. Ostatak tek slijedi. Njen suradnik Ken definitivno se nakon ovog putovanja namjerava vratiti u Istru.

- Nevjerojatno planiranje i briga koja nam je ukazana kako bi nam pomogla da osobno osjetimo i direktno doživimo Istru je ono što Istru čini posebnom. U svom pisanju fokusirat ću se na ono što smo vidjeli u gradovima, hranu i vino, a posebno ću se potruditi da moji pratitelji shvate zašto je Istra čarobna, kazao je Herron.

Oko 17 tisuća pratitelja na blogu i socijalnim mrežama imaju Britanke Emily Luxton i Samantha Larner koje su također prvi put u Istri. Obje su prije svega oduševljene hranom i vinom te činjenicom koliko Istrani pažnje pridaju pripremi hrane i namirnicama. - Najviše me oduševila hrana. Ne samo da je odlična, nego me fascinira kako lokalni ljudi govore o hrani i pripremaju je s tolikom pažnjom. Zaljubila sam se u istarsku hranu!

To sam i najviše dijelila na svojim socijalnim mrežama. Uvijek kada god posjetim neko mjesto tražim u njegovu osobnost, a Istru krasi dobra kuhinja. Domaći su sa takvom strasti pričali o hrani, bilo da se radi o maslinovom ulju, pršutu, tartufima ili sladoledu, i to nam je zbilja pomoglo da se povežemo s regijom i njenom kulturom, rekla je Luxton.

Njezina pratnja Samantha Larner oduševljena je također gastronomijom, ali ljubaznošću domaćina. Danac Tom Norgaard već je u Istri posjetio mnoge gradove i mjesta, a za razliku od svojih kolega blogera on je novinar najvećih danskih dnevnih novina koje online i u print izdanju čita milijun čitatelja dnevno. - Gastronomska ljestvica u Istri ne na visokoj razini i o tome ću pisati. Iako su socijalne mreže danas jako bitne, ipak i mi kao novine sa svojim člancima dopiremo do široke publike, zaključio je ovaj Norvežanin. 


Podijeli: Facebook Twiter