Bljesak potvrdio legitimnost hrvatskih ciljeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca, misom zadušnicom za poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu te sportskim igrama ratnih veterana Brodsko-posavske županije danas je u Okucanima obilježena 17. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije za nepuna 32 sata oslobodili i pod hrvatsku suverenost vratili 500 cetvornih kilometara zapadne Slavonije.

U akciji je poginulo 42, a 162 branitelja su ranjena, a nakon nje ponovno je uspostavljena željeznicka i cestovna veza Zagreba s istocnom Slavonijom. Oslobadanje hrvatskog teritorija nastavljeno je u kolovozu iste godine vojno redarstvenom akcijom Oluja, a završeno 15. sijecnja 1998. mirnom integracijom Hrvatskog Podunavlja.

Obracajuci se pripadnicima Hrvatske vojske i policije, sudionicima akcije i gradanima Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, kazao je da ce Bljesak u hrvatskoj povijesti ostati upisan zlatnim slovima, te da ga se s ponosom sjecamo. Naglasio je da je akcija "pokazala jedinstvo i odlucnost hrvatskih gradana da u legitimnom oslobodilackom ratu razbiju oružanu pobunu protiv hrvatske države i oslobode vlastiti državni teritorij".

Kazavši da je Bljeskom zapocela demontaža Miloševiceve hegemonisticke i agresorske politike utemeljene na demagogiji i propagandnim lažima, Šprem je kazao: "Vojno-redarstvena akcija Bljesak bila je ujedno i ona prijelomna tocka Domovinskog rata koja je uvjerila medunarodnu zajednicu u pravednost i legitimnost hrvatskih ciljeva kao i svu pogubnost miloševicevske agresorske politike".

Predsjednik Sabora naglasio je da su "vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluja te kasnija mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja potporni stupovi današnje hrvatske države".

"Vojna odlucnost u obrani vlastite domovine i zaštiti vlastitih prava, ali politicka spremnost za suradnju, dijalog te suživot u miru, toleranciji i uzajamnom poštovanju - sve to sažeto je u ovim prijelomnim dogadajima koji su u konacnici omogucili normalno funkcioniranje hrvatske države u njenim medunarodno priznatim granicama. To su ujedno i osnove hrvatske državne politike od kojih nema odstupanja", rekao je.

U ime hrvatske države vijenac pred spomen obilježje hrvatskim braniteljima položilo je izaslanstvo u kojem su bili predsjednik Sabora Šprem, ministar obrane Ante Kotromanovic i nacelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovric.

Vijence su položila i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a potom je u crkvi Sv. Vida vojni ordinarijat Juraj Jezerinac služio misu zadušnicu.

Svecanosti u Okucanima bili su nazocni potpredsjednici Sabora Josip Leko, Milorad Batinic, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, te ministar poljoprivrede Ivan Jakovina, ministar branitelja Predrag Matic Fred, kao i saborski zastupnici Josip Vukovic, Nikola Vuljanic, Šimo ?urdevic, Josip ?akic, Boro Grubišic, Dražen ?urovic i Ivica Mandic.

Nakon otvaranja sportskih igara Brodsko- posavske županije na pitanje novinara kako komentira nedolazak premijera Zorana Milanovica, potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor odgovorila je da je ovo prva godina od kako je predsjednik Vlade te da je morao biti na obilježavanju obljetnice kako bi se poklonio žrtvama. "Svojim je nedolaskom pokazao kako ne drži do toga te da stranacko slavlje Praznika rada nije smio staviti ispred dogadaja u Okucanima gdje se slavi pobjeda", rekla je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter