Blizu Selca poginula vlasnica ranča Dolina konja


Marija Berković, državna prvakinja u daljinskom jahanju, enduranceu, iz 2008. godine, i vlasnica Konjičkog kluba "Dolina konja", smještenog u istarskom trokutu između Roča, Kotli i Huma, poginula je u prometnoj nesreći koja se dogodila u noći 6. listopada, na Jadranskoj magistrali na području Selca.

Policijska uprava primorsko - goranska izvijestila je da je motociklom marke Honda upravljala 28-godišnjakinja s područja Primorsko-goranske županije koja je nažalost smrtno stradala na mjestu nesreće.

Prema neslužbenim podacima, Marija je vozila motor jednog prijatelja, a toga je dana bila u Kastvu na Beloj nedeji. Na povratku je odvezla prijateljicu kući, a nesreća kod Selca dogodila se oko 3.10 sati. Promet ovom dionicom normaliziran je u 5 sati.

Marija Berković izazivala je simpatije u okruženju zbog svog neobičnog životnog puta i velike ljubavi prema konjima. Nadasve uporna, vrijedna i puna energije, iako naizgled krhka, potpuno sama vodila je sve jahačke sadržaje, a uz pomoć volontera skrbila o dvadesetak konja koliko ih je imala na raspolaganju za turističko jahanje.

Konjima se bavila od djetinjstva. Roditelji su joj prvog ponija kupili s osam godina, a mlada Zdemerka jahati je počela kao desetogodišnja djevojčica, prvo rekreativno kod Poreča da bi potom krenula i na instrukcije preponskog i dresurnog jahanja u Umag.

Zbog obiteljskih poteškoća, od 16 godine samostalno je živjela, jedno vrijeme bavila se enduranceom. Na buzetsko područje došla je iz Zdemera kod Zvoneća, i 2006. godine u okolici Huma otvorila Konjički klub "Hrabro srce".

Mariju su zbog njene povezanosti s ovim plemenitim životinjama, nazivali i šaptačicom konjima.

- Konji su moj život, odrasla sam uz njih, izjavila je u intervju kojeg je u rujnu ove godine dala za Glas Istre.

Prije sedam godina otvorila je Konjički klub "Dolina konja" i počela razvijati turističke sadržaje. Iz godine u godinu dolazilo joj sve više turista koji su za ranč pročitali na Internetu ili čuli od svojih prijatelja.

U "Dolini konja" koja je upravo kako joj ime govori isključivo dolina konja, sa svega jednom zidanom zgradom, i pašnjačkim površinama koje je Marija uzela u zakup, svoj su dom našli i psi, mačke, kokoši, vijetnamske svinje, pa su ljubitelji životinja i prirode koji su poželjeli pobjeći od gradske gužve i stresa rado dolazili na ranč.

Marija se posvetila i mentorstvu te obučavanju djece u kampovima na kojima ih je spremala za natjecanja kao i organizaciji međunarodnih jahaćih kampova za djecu i mlade od 7 do 18 godina čiji su polaznici, poput nje, gotovo neprestano boravili u prirodi, u društvu životinja. Uz turistička i terenska jahanja, radila je i terapijska jahanja, a sa svojim konjima sudjelovala u Labinu u humanitarnoj akciji donacijom jahanja.

Kada smo u rujnu razgovarali o njenim projektima bila je puna planova, uz pomoć volontera gradila je kućicu od drva, gline, slame, blata. S osmjehom na licu pričala je o polugaleriji na katu gdje će postaviti ostakljeni krov kako bi se noću mogle gledati zvijezde. Rekla nam je tada da joj je želja još više posvetiti se turizmu. Još prije ulaska Hrvatske u EU položila je licence jer se bez jahačke dozvole nije moglo voditi turisti na terensko jahanje. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter