Blizanke u školu bez udžbenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mia i Lea, kceri trenutno nezaposlene samohrane majke Gordane Hegöl, još nemaju udžbenike iako im je rješenje Centra za socijalnu skrb o jednokratnoj novcanoj pomoci za kupnju udžbenika stiglo 25. kolovoza. Školska godina traje vec tri tjedna pa se majka pita kako ce njezine blizanke, ucenice drugog razreda osnovne škole, i dalje na nastavu bez udžbenika.

Birokracija se opet pokazala presporom. Centar šalje Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi zahtjeve za pomoci, potom država prosljeduje novac Centru, a on pak korisnicima stalne ili jednokratne pomoci. Kako doznajemo u racunovodstvu Centra za socijalnu skrb, dio novcanih pomoci isplacen je 21. i 22. rujna, a Hegöl bi novac trebala dobiti do kraja mjeseca. No, razocarana majka nam govori posve drugacije. "U racunovodstvu su mi danas telefonski rekli da cu novac, 1.476 kuna, dobiti za mjesec dana. Moje kceri jedine u razredu nemaju udžbenike", kaže Hegöl te dodaje da za dva kompleta udžbenika treba platiti više nego što iznosi pomoc.

U Centru joj je, napominje Hegöl, socijalna radnica sugerirala da kupi koju knjigu manje i ujedno nade manji stan, odnosno jednu sobu, buduci da sadašnji podstanarski stan placa 2.200 kuna. "Odobrena joj je pomoc za udžbenike, a to što fizicki nije dobila novac, ne ovisi o nama, vec o Ministarstvu", istice socijalna radnica pri Centru Zvjezdana di Capua.

"U Osnovnoj školi Veruda ostala sam dužna i za cjelodnevni boravak od prošle godine pa moja djeca ne samo da nemaju udžbenike, nego ne mogu primati niti marendu kao sva ostala djeca", kaže Hegöl, koja je još u kolovozu bila zaposlena u kuhinji pulske Opce bolnice pa je za taj mjesec dobila 2.400 kuna nakon cega joj ugovor na odredeno nije produžen. Ostala primanja s kojima raspolaže su 1.200 kuna sa Zavoda za zapošljavanje, 1.030 kuna alimentacije i 670 kuna djecjeg doplatka. Gordani, koja je završila višu ekonomsku školu, osim udžbenika potreban je i posao u struci zahvaljujuci kojem bi pristojno živjela.


Podijeli: Facebook Twiter