Blizanci prevarili suparnicki klub?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još se ne stišava bura koja se podigla nakon nedjeljnog susreta petog kola Prve županijske nogometne lige u kojem je Marcana na svom terenu rezultatom 3:2 svladala Galižanu. Boje domacina brane braca blizanci Andrej i Josip Mavric, no Andrej je taj susret bio primoran preskociti zbog tri žuta kartona.

Buduci da je tjedan prije Josip na gostovanju u Raši zadobio ozljedu mišica zadnje lože koja ga je, prema ocekivanjima, na odredeno vrijeme trebala udaljiti s terena, mislilo se da ce Marcana na ovom susretu biti lišena usluge oba brata, ali jedan je ipak istrcao na travnjak.

Ako je vjerovati službenom zapisniku, radilo se o Josipu, dok su Galižanci uvjereni da je protiv njih zaigrao Andrej. Naime, braca nisu slicna kao jaje jajetu i onaj tko ih duže poznaje bez problema ih može razlikovati, a takvih je u redovima Galižane poprilican broj. Od trenera Zorana Moravca pa sve do igraca Daniela Ostovica s kojim vec godinama zajedno igraju u malonogometnoj momcadi Toledo Pizzeria Jupiter.

Tijekom poluvremena tajnik Galižane i njezin službeni predstavnik na susretu Fabiano Maticchio upozorio je delegata susreta Tomislava Butorca da Andrej igra na Josipovu registraciju, no on nije uocio nikakvu neregularnost i pocetkom drugog dijela zatražio je od glavnog suca Damira Pacica da udalji Moravca s klupe.

Kad je susret okoncan, Maticchio je odbio potpisati zapisnik, zbog cega utakmica nije registrirana i traže se dodatna ocitovanja, a protiv njega je NSŽI pokrenuo disciplinski postupak.

"Na poluvremenu susreta sam ja kao predstavnik kluba prijavio uocenu neregularnost delegatu koji je izvršio identifikaciju igraca. Nažalost, ona je izvršena površno, bez da se usporede osobne iskaznice i registracije brace Mavric. S druge strane, primijetio sam da jedan od skupljaca lopti trci prema suprotnoj strani igrališta gdje se nalazio Josip Mavric te se potom trkom vraca u svlacionicu s njegovom osobnom iskaznicom na kojoj delegat navodno nije uocio neregularnosti.

Nakon pocetka drugog poluvremena naš trener je upozorio delegata da je identifikacija izvršena nestrucno te da se na terenu nalazi i dalje Andrej Mavric koji igra na registraciju svog brata Josipa, o cemu posjedujemo i slikovni dokaz. No, delegat je pozvao glavnog suca i zatražio da udalji našeg trenera s klupe", ispricao nam je Maticchio.

Ako je sve ovo istina, prica je to koje se ne bi postidjeli na holivudski scenaristi, a ako se film pokaže uspješnim, bit ce materijala i za koji nastavak.

"Filip Stipancic, naš igrac koji je zamijenjen tijekom poluvremena, uocio je da u 60. minuti Josip Mavric ulazi u domacu svlacionicu, premda je u tom trenutku po zapisniku trebao biti na terenu. Nekoliko minuta kasnije ušao je za njim u domacu svlacionicu gdje ga je uocio obucenog u dio službenog dresa Marcane (gacice i carape), nakon cega mu je Josip sugerirao rukom da šuti.

Istovremeno su Stipancicu prišla cetiri redara i udaljili ga iz službenih prostorija kluba, poslije cega su dresom zaklonili prozor na domacoj svlacionici. U meduvremenu je u 83. minuti zamijenjen Andrej Mavric koji je ušao u svlacionicu gdje se nalazio Josip da bi, pretpostavljamo, zamijenili dresove.

Obavijestio sam delegata da se u svlacionici nalaze oba brata, ali je on ponovno površno s vrata svlacionice ustanovio da se tamo nalazi samo jedna osoba. Iako sam zahtijevao ulazak u svlacionicu da bih se osobno uvjerio da se u njoj nalazi samo jedan od brace Mavric, redari zajedno s delegatom mi to nisu dozvolili", kaže Maticchio.

Buduci da je nakon cijele ove price u ustima Galižanaca ostao gorak okus te su se osjecali prevareni, odlucili su zaštitu zatražiti od službenih osoba NSŽI-ja, s tim da su odmah naglasili da su, ako se oni ogluše na njihove molbe, spremni pravdu potražiti na višim instancama HNS-a.

Cijela ova prica doprla je do nas vec u nedjelju kad smo zatražili dodatno pojašnjenje od predsjednika Marcane Aljoše Radolovica, koji nam je sve to što nam je taj dan rekao još jednom ponovio.

"Sve je to notorna laž i utakmica je odigrana po propozicijama i pravilima nogometne igre, što je ustvrdio i delegat. Nažalost, mi sad moramo biti primorani braniti našu cast i ponos koji su nam u toj utakmici na trenutke bili povrijedeni te smo se osjecali kao kriminalci. Želimo izjaviti da cvrsto stojimo iza naših postupaka te da je utakmicu za Marcanu igrao Josip Mavric, a ne njegov brat Andrej koji nije imao pravo nastupa jer je imao tri žuta kartona.

Na inicijativu gostujuceg trenera delegat susreta je zatražio od Josipa Mavrica da ode po osobnu iskaznicu, što je on i napravio i tako je potvrdeno da se radi o istoj osobi. Kako pritisak gostiju ni nakon toga nije prestajao, delegat je tražio od suca da zbog vrijedanja iskljuci njihovog trenera, što je ovaj i ucinio. Potom je pet minuta prije kraja, ovoga puta na inicijativu gostujuceg predstavnika Maticchija, delegat ušao u našu svlacionicu da bi provjerio da se tamo ne nalaze oba brata Mavric", kaže Radolovic.

Sve navedeno stoji i u dopisu koji je Radolovic vec u ponedjeljak poslao službenim osobama NSŽI-ja, želeci tako u korijenu zaustaviti cijelu ovu pricu te zaštititi ugled Andreja i Josipa Mavrica, igraca koji su dosta toga dali istarskom nogometu, ali i samog kluba kojem je on predsjednik. Iz Saveza su reagirali tražeci pisano ocitovanje predstavnika kluba Davora Pletikosa, trenera Danijela Bolonovica i brace Mavric. (Ivica CEROVAC)

Ponavlja li se povijest?

Pocetkom osamdesetih godina prošlog stoljeca u Prvoj ligi bivše države igrao se susret izmedu Hajduka i Sarajeva. Za Splicane su u to vrijeme igrala braca blizanci Vujovic, od kojih je Zlatko bio puno bolji igrac od Zorana. Shodno tome, braca su se u poluvremenu dogovorila da zamijene dresove ne bi li prevarili protivnike, no u tome nisu uspjeli. Naime, Vujovici su rodeni u Sarajevu gdje su i krenuli u osnovnu školu pa su imali tu nesrecu da su ih odranije poznavali tadašnji igraci Sarajeva Nihad Milak i Predrag Pašic, koji su to prijavili sucu. Kazna je bio žuti karton svakome jer su se braca pravdala da su to slucajno napravila.


Podijeli: Facebook Twiter