Blitz posvećen korijenima i travkama


Treće izdanje Blitz-a - međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti, koje će se održati u Rovinju početkom slijedećeg mjeseca, točnije od 1. do 5. rujna, tematski je posvećeno korijenima i travkama, jer je želja osnivača Festivala popularizirati odnos s mjestom u kojemu se on događa i djeluje, kao i odnos ljudi s prirodom i napose čovjeka sa čovjekom. Za razliku od ranijih edicija, kako doznajemo od Tomasa Kutinjače, producenta i umjetničkog direktora koji je uz Tihanu Marović, umjetničku ravnateljicu pola srca Blitz-a, novost je i da će Festival potrajati punih pet dana, odnosno imati čak tri nove festivalske sekcije.

-Dakle, Blitz će biti posvećen i najmlađoj publici kroz sekciju bLiTZ 4 kiDZ na kojoj će oni moći uživati u predstavi "A tko si ti?" čakovačke družine Pinklec. Osim toga, tu je i sekcija pod imenom SURPRISES. Experimental Cinema Corner, kutak za ljubitelje eksperimentalnog filma s radovima talijanske grupe ZAPRUDERfilmmakersgroup, američkog redatelja Reynolda Reynoldsa te mlade nizozemske umjetnice Melanie Bonajo, koji tematiziraju neke od ovogodišnjih motiva festivala - odnos čovjeka sa čovjekom, s vremenom, s prirodom. I naposljetku, tu je i nova sekcija Croatian Scene Focus-a, koja će ugostiti spisateljicu Ivanu Sajko i njezin roman Rio Bar iz 2006. te izvedbenu skupinu BADco. i njihovu najnoviju predstavu "Stranac" rađenu po romanu Alberta Camusa iz 1942.godine, pojašnjava Kutinjač.

Inače, valja imati na umu i da se Festival otvara multisenzorijalnom performativnom šetnjom kojom će rovinjski Ensemble Antonio Gandusio & Guests publiku voditi od Malog mola, kroz stari grad do terase Monte, gdje će festival svečano otvoriti DJ set riječke Madame Fature. Također, na prostoru lokaliteta sv. Kristofora, talijanski umjetnici i zemljoradnici Teatro delle Ariette odigrat će L’estate.fine [Ljeto.kraj], svojevrsni svjetovni Uskrs, obred prelaska i transformacije, dok će zavjese nad Festivalom "pasti" uz pomoć dugog regenerativnog plesa

u sklopu RootOnda partyja na otoku Sv. Katarina, kada će scenu preuzeti lokalni i svjetski poznati DJ-evi - Rebekah Aff iz Berlina, Felver iz Zagreba, beogradski Kristijan Molnar i BLITZ resident Schwizarski u Zagrebu.

Govoreći o posebnosti Blitza u odnosu na druge Festivala, Kutinjač je istaknuo činjenicu da upravo ovaj Festival, ako ne u sto postotnom, onda onom od 97 posto, u Rovinj dovodi originalne i jedinstvene predstave upravo  pisane za Rovinj. Njihova čar je i u tome, što nikada i nigdje, više neće biti izvedene.(N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter