Blitz izlazi iz konvencionalnih okvira


Treća edicija Blitz-a, međunarodnog Festivala izvedbenih umjetnosti koji se pod umjetničkim, organizacijskim i inim ravnateljstvom dvojca Tomas Kutinjač -Tihana Maravić, održava u Rovinju, i ove godine izazvao je zanimanje publike koja sene samo u većem broju odaziva predstavama, već i pronalazi način da u njima sudjeluje. U tome im dakako, pomaže i sam profil i scenografija predstava koje se odvijaju na manje poznatim, a time i iskorištenim lokacijama grada. Upravo, sama činjenica da publika želi odgledati najavljeno, tjera je na pomak i iskorak iz "fotelje", odnosno onaj dodatni napor da se vidi nešto novo, drugačije, manje konvencionalno i nikako stereotipno.

Upravo, jedna je predstava, a riječ je o "L'estate.Fine", održana u kampanji, na travi, zemlji i manjem komadiću njene utrobe. Trebalo je dakle, sjesti u auto, ili neko drugo prijevozno sredstvo, zaputiti se na područje i u dvorište crkvice sv. Kristofora, i tako se prelazeći s jednog na drugi punkt (a sve u sklopu predstave) oprostiti s Ljetom. A kraj je ljeta, znamo svi, doba zamiranja, da ne napišemo laganog umiranja…

Inače, sama predstava "Ljeto. Kraj", nastala je 2004. godine u Romagni i u koprodukciji s festivalom Santarcangelo dei Teatri, kad članovi tzv. jestivog kazališta Teatra delle Ariette, stvaraju kazališni ugođaj na poljoprivrednom zemljištu. Upravo, za Blitz 2015. godine, glumci predstavu prilagođavaju istarskoj izvedbi kao i izvornoj ovogodišnjoj festivalskoj temi Blitz-a, "Korijeni i travke"  odnosno promišljanju odnosa čovjeka s prirodom, zajednicom, samim sobom.

- U jednom trenutku nas je život postavio pred smrt. Našli smo se na području gdje nema izvjesnosti, gdje vladaju pravila sna. Tu je niklo Ljeto.Kraj na pitanjima Pasolinija, na našem čuđenju pred otajstvom. "Ljeto.Kraj" danas živi kao svjetovni Uskrs, obred prelaska i transformacije. Izdignuo se iznad samog oblika predstave i oformio, strukturalno i funkcionalno, kao ritual plodnosti vezan uz zemlju i ruralnu kulturu gdje su žalost i sreća, smijeh i plač, život i smrt intimno i neraskidivo isprepleteni, priča je to o predstavi "L'estate. Fine", toliko prilagođenoj današnjem trenutku, vremenu, pa ako baš hoćete i datumu - kraju ljeta. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter