Blistav ten i u ekstremnim uvjetima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hladna razdoblja su pred nama, temperaturna razlika izmedu interijera i eksterijera je prevelika, u kaficima i klubovima je opet dozvoljeno pušenje, a ako još živite na moru, utjecaj bure je neizbježan. Kombinacija svega navedenog šokira našu kožu i ostavlja tragove u obliku crvenila, ljuštenja i ružnog osjecaja zategnutosti.

Svaka koža ima razlicitu toleranciju na hladnocu - neke je osobe odlicno podnose, a ima i onih koji moraju pribjeci raznim preparatima i nacinima zaštite da im koža ostane zašticena. Upravo zbog toga kožu treba pravovremeno pripremiti tretmanima prilagodenima odredenom tipu kože, a posebno zbog toga što je u tom periodu svaki kožni problem još izraženiji. Na nižoj temperaturi stanice se sporije obnavljaju, pa je koža sklona iritaciji i sakupljanju necistoca u porama.



Osim toga, temperaturne promjene djeluju stresno na sve tipove kože, pa treba posvetiti više pažnje temeljnom cišcenju lica. Da bi se izbjeglo pretjerano isušivanje kože tijela potrebno je izbjegavati prevruce kupke odnosno generalno tretiranje kože vrucom vodom.

Ona naime rastapa zaštitni sloj kože kojem je prirodni zadatak održavati ju gipkom i vlažnom. Strucnjaci savjetuju tuširanje mlakom vodom ili pak kombinaciju tople i hladne vode radi bolje prokrvljenosti cirkulacije. Na taj ce nacin koža dobiti dovoljno kisika, cime se potice odstranjivanje loših tvari i ubrzavanje procesa obnavljanja, što je zimi od izuzetne važnosti.

Posebna se pažnja posvecuje koži prije odlaska na skijanje, a i za samog boravka na snijegu gdje je koža posebno izložena hladnoci, vjetru i ekstremnim vremenskim uvjetima, koji podrazumijevaju i štetno UV zracenje. U planinama je potrebno koristiti takozvane cold kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Baza takvih krema je pcelinji vosak koji na koži stvara zaštitni film i štiti je od pucanja, nadraživanja i isušivanja. Strucnjaci takoder upozoravaju da u "skijaškim" uvjetima nije poželjno koristiti hidratantne kreme jer se na niskim temperaturama u njima smrzavaju molekule vode i stvaraju oštre kristalice koji dodatno iritiraju i oštecuju kožu.



Razni preparati kao što su kremice i losioni nisu jedini nacin za zaštitu kože u zimskom razdoblju. Pozornost treba posvetiti i prehrani koja takoder ima utjecaja na stanje naše kože. Iako su blagdani, sarma, francuska salata i hrpa kolaca pred vratima, suhoj je koži potrebna dodatna hrana obogacena omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koje su sastavni dio orašastih plodova, maslinovog ulja i ribe.

Unošenjem voca u organizam tijelo se nece obogatiti samo vitaminima vec ce bolje podnositi blagdansko ozracje te stvoriti odlicnu podlogu za revitalizaciju nakon proslave novogodišnje noci. Da ne bi sve ostalo na pukim informacijama, donosimo par savjeta iz kucne radinosti za njegu kože u zimskim mjesecima.



Maska za brzo osvježenje umorne kože lica
Zgnjecite jednu bananu te je u debljem sloju nanesite na cijelo lice, ukljucujuci i podrucje oko ociju. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta. Lagano odstranite vodom ili cajem od lavande.

Maske za suhu kožu
Žlicicu svježeg kravljeg sira pomiješajte s dvije žlicice meda i ostavite da djeluje 10 do 20 minuta. Nakon toga, žlicicu meda, žutanjak i žlicicu maslinovog ulja pomiješajte i držite na licu 10 do 15 minuta.

Maska za osjetljivu kožu
Dvije žlice svježeg sira pomiješate sa žlicom meda dok ne dobijete kremastu smjesu, koja se obilno nanosi na kožu oko ociju i usana. Neka na licu ostane 20 minuta. Ovu masku najbolje je skidati vatom namocenom u toplo mlijeko.

Egipatska maska za masnu kožu
Potrebno je jedno jaje, pola žlice maslinovog ulja, žlica mlijeka, cetvrtina žlice kuhinjske soli i velika žlica brašna. U staklenoj zdjeli pomiješajte jaje, mlijeko i maslinovo ulje. U smjesu dodajte brašno i sol. U gustu smjesu možete dodati i jednu ili dvije kapljice ružinog ulja. Nanesite masku na lice i vrat, te ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom i potom nanesite hidratantnu kremu. Ova maska sužava pore, cisti i hrani kožu. Ponovite postupak jednom ili dvaput tjedno da biste kožu održali zdravom i blistavom.


Podijeli: Facebook Twiter