Bleiburg prepustiti povijesnicarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic položio je danas vijenac i zapalio svijece kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, odavši pocast žrtvama stradalima u tragicnim dogadanjima iz svibnja 1945. godine.

Josipovic, koji je Bleiburg i Tezno kod Maribora danas posjetio u sklopu obilježavanja Dana antifašisticke borbe u Hrvatskoj, u izjavi novinarima na Bleiburškom polju izrazio je nadu da ce se ovim cinom jedna bolna tema iz hrvatske prošlosti ostaviti povjesnicarima kako bismo se mogli okrenuti sadašnjosti i buducnosti.

"Moja je želja da se prica iz Drugog svjetskog rata zaokruži, da se prijepor koji postoji unutar korpusa ne samo hrvatskog naroda, nego i hrvatske države, na neki nacin stavi u okvire povijesne istine i humanizma, odnosno prava svakoga na svoj grob", naglasio je predsjednik Republike.

Izrazio je zadovoljstvo što su mu se pridružili i prijatelji antifašisti kao i pripadnici manjinskih naroda te, kako je kazao, tako pokazali snagu pobjednika koji prepoznaje i stradanje onih koji su bili na drugoj strani u ratu.

Kao prvi hrvatski predsjednik koji je odao pocast nevinim žrtvama na Bleiburškom polju, Josipovic je izrazio nadu da ce se ovim cinom zaokružiti jedna bolna tema iz hrvatske prošlosti kako bismo se kao moderna zemlja, utemeljena na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenuli buducnosti.

Na Bleiburško polje su se u svibnju 1945. godine, nakon pobjede jugoslavenske partizanske vojske, povukle tisuce vojnika NDH i hrvatskih civila, nadajuci se predaji saveznickim snagama.

No, vraceni su i predani jugoslavenskim komunistickim vlastima te ih je velik dio ubijen na tzv. križnim putovima, a samo manji dio stradao je na samom Bleiburškom polju.

Na novinarsko pitanje hoce li i iduce godine doci na Bleiburg, Josipovic je rekao da nije rijec o tradiciji, vec o tome da se "politicki ova prica zakljuci i prepusti povjesnicarima".

Predsjednika Josipovica na Bleiburškom polju pozdravio je predsjednik Pocasnog bleiburškog voda Ilija Abramovic, izrazivši zadovoljstvo što je nakon 65 godina cekanja jedan hrvatski predsjednik odao pocast bleiburškim žrtvama.

U odavanju pocasti na Bleiburgu predsjedniku Josipovicu su se pridružili predstavnici antifašista, romske nacionalne manjine, Savjeta branitelja, u ime Vlade RH ministar uprave Davorin Mlakar te Sabora saborski zastupnik Nenad Stazic

Prije dolaska u Bleiburg predsjednik Josipovic prijepodne je položio vijence i kod spomenika i grobnice na groblju Dobrava u mariborskom prigradskom naselju Tezno.

Vecina predstavnika Saveza antifašistickih boraca, kao i predstavnici srpske manjine na celu sa saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem, nisu nakon Teznog produžili za Bleiburg, jer, kako su rekli novinarima, nemaju tamo što tražiti.


Podijeli: Facebook Twiter