Blažu Pitonu titula viteza inovatorstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inovator Blaž Piton iz Fažane dobio je "Titulu viteza inovatorstva - merit of invention", prestižnu nagradu koju dodjeljuju Belgijska komora inovatora i grad Bruxelles na medunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2009., održanoj od 19. do 21. studenog u glavnom belgijskom gradu.

Piton, koji ima devet izuma, clan je Društva inovatora Pula i jedini je ovogodišnji dobitnik te nagrade iz Hrvatske. Njome se odaje priznanje izuzetnim inovatorima i pojedincima koji bitno utjecu na stvaranje povoljnog okruženja za unaprjedenje inovatorstva kao najvišeg dostignuca ljudskog uma. Titula viteza inovatorstva cetvrta je u posljednjih deset godina koja je pristigla u Istru, što govori o razvijenosti i poticanju inventivnog rada na našem podrucju, isticu inovatori.

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehnicke kulture predstavile su u Bruxellesu 13 inovacija iz Hrvatske, od toga tri iz Istre. Prezentirani su protuklizni uredaj za gume Puljanina Saše ?ordevica, mirisne granule za usisavace Darka Špelica, takoder iz Pule te jedrilica koja jedri bez uzde i škote Blaža Pitona.

Sve tri istarske inovacije nagradio je medunarodni ocjenjivacki sud. Zlatnom medaljom s pohvalom žirija nagraden je protuklizni uredaj za gume, a broncanim medaljama mirisne granule i jedrilica. Protukliznom uredaju dodijeljena je i posebna nagrada publike temeljem glasanja posjetilaca za najbolju inovaciju na izložbi, a našim je inovatorima dodijeljena prvi put.


Podijeli: Facebook Twiter