Blaževic: Što to gradonacelnik krije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proracun Grada Umaga za 2011., odnosno njegova ubrzana procedura donošenja i netransparentnost, ponovno je bila tema konferencije za novinare predsjednika i tajnika gradskog IDS-a Marinka Blaževica i Fabija Jelicica. Ustvrdili su da gradonacelnik Vili Bassanese nije javno objavio i uputio na usvajanje prijedlog proracuna u zakonskom roku do 15. studenog, a mogao je to uciniti barem putem gradskog web portala.

- Zašto gradonacelnik skriva proracunske stavke od javnosti? To nije ucinjeno iz nepoznavanja propisa, vec upravo suprotno, jer dobra zna da za takav prekršaj nisu odredene nikakve sankcije. Ili nije sposoban u zakonskom roku pripremiti prijedlog proracuna ili ga namjerno nije na vrijeme objavio, tako da udruge, gradani, institucije, a u konacnici i vijecnici, nisu mogli povesti širu raspravu.

Dobili smo prijedlog budžeta na vijecu bez analitike, koju je gradonacelnik podijelio tek u cetvrtak na sjednici, a nakon tri dana morali smo ga izglasati. Poslovnik o radu vijeca time je prekršen, jer smo trebali imati sedam dana za analizu svih stavaka, kazao je Blaževic. K tome, kaže, odbijen je amandman da se detaljni proracun objavi u Službenim novinama Grada.

- Nakon osam godina opozicijskog djelovanja Bassanese sve to zna, ali onda mu je javnost trebala, pa ju je koristio, a sada više ne. Odbijanjem javne objave rashodnih pozicija stvara se mogucnost da se unutar generickog racunovodstvenog konta samovoljno medu stavkama novac preraspodijeli bez odobrenja vijecnika. Pravo odlucivanja gdje ce javni novac završiti imaju iskljucivo vijecnici kao neposredno izabrani predstavnici gradana, a ne gradska uprava ili gradonacelnik, smatra Jelicic.

Po njemu ta tajnovitost u sastavljanju i prihvacanju budžeta za 2011. budi sumnje u iskrene namjere predlagatelja, tim više što se iz dosadašnjih rebalansa, a ove ih je godine bilo pet, vidi da vijecnicima i javnosti nisu predoceni podaci o izmjenama pojedinih stavki na rashodovnoj strani. Tajnik stranke porucio je da ce IDS odsad tražiti maksimalnu transparentnost u vodenju javnih financija i prilikom svakog iduceg rebalansa zahtijevat ce detaljnu analitiku proracunskih stavki koje se mijenjaju. (T. KOCIJANCIC)



Nelegalni objekt u Juricanima nije uklonjen
Premda smo prije dosta vremena konstatirali da je u Juricanima na javnoj površini tri mjeseca prije raspisivanja javnog natjecaja podignut nelegalni kiosk, ništa se nije promijenilo.
- Bespravni objekt, daleko veci od mogucih 12 cetvornih metara, i dalje je tamo. Za to sam postavio dva vijecnicka pitanja - pitao sam za odgovornost i koliko je Grad uložio novaca u infrastrukturu, tj. za spajanje kioska na struju, vodovod i kanalizaciju. Odgovore još nemam. Objekt je nelegalno podignut, natjecaj je u rujnu raspisan, a zatim i poništen. Gradonacelnik je rekao da se novi nece raspisati dok se kiosk ne ukloni. Što tri mjeseca rade komunalni redari?, pita se Marinko Blaževic. Ranije je vec izjavio da je gradonacelnik namjestio taj natjecaj odredenoj osobi.


Podijeli: Facebook Twiter