Blaževic: Bassanese obmanjuje javnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ili je gradonacelnik Umaga Vili Bassanese nekompetentan jer ne zna što piše u proracunu koji je sam predložio vijecu, ili je namjerno obmanjivao javnost i lagao", izjavio je u srijedu predsjednik umaške podružnice IDS-a Marinko Blaževic.

Komentirao je time tvrdnju sindaka da je povecanje sredstava za place u proracunu iskljucivo rezultat zapošljavanja 15 djelatnika u novom vrticu.

Tajnik stranke Fabio Jelicic kazao je i to da Bassanese opetovano krši Zakon o proracunu, i to drugu godinu zaredom, jer do 15. studenog nije vijecnicima dostavio nacrt novog budžeta za 2011.

"U proracunu je placama namijenjeno 16,5 milijuna kuna, što je 5,5 milijuna više nego krajem 2008., kada je na vlasti bio IDS. Provjerili smo popis novozaposlenih i utvrdili da gradska uprava ima 20 novih ljudi, a u novom vrticu još 14, što je pretjerano.

Za sve to i ostalo što smo govorili Bassanese je spinovima i poluistinama pokušao prikriti neugodne cinjenice, pa i tvrdnjom da je u gradskoj upravi zatecen kaos. Kako je onda moguce da je našao vec spremne projekte za obnovu Jadranske ulice, adaptaciju vrtica u vojarni i gradnju novog kružnog toka? Kad je IDS bio na vlasti, gradska uprava nije bila najbolja, vec prosjecno ucinkovita. Imala je veliku prednost - bila je medu najjeftinijima. No, u godinu i pol dana poskupjela je 50 posto", veli Blaževic.

Spomenuo je poluistinu da je zateceno 85 milijuna nenaplacenih potraživanja, jer u tome su obuhvacena nedospjela potraživanja, primjerice od prodaje gradskih stanova što ce se u proracun uplacivati još 15 godina. Blaževic je dodao da je Bassanese "mudro" prešutio da IDS nije ostavio ni kune dospjelog duga, niti bilo kakav sumnjivi dug koji bi naknadno uskrsnuo i ugrozio redovno poslovanje proracuna.

"Aktualni sindako ni jednim argumentom nije opovrgnuo nesporne cinjenice, poput one da godišnje treba osigurati dodatnih 2,9 milijuna kuna za place za novozaposlene, da je aneks ugovora za dodatne radove obnove Jadranske ulice zakljucen dva mjeseca nakon njenog otvaranja, za što je potrošeno 1,14 milijuna kuna više od ugovorenog iznosa, da je gotovo milijun kuna više od ugovorenog ili 24,8 posto koštala adaptacija vrtica, da je natjecaj za kiosk u Juricanima objavljen kada je na javnoj površini taj bespravni objekt vec bio postavljen i još niz toga", nizao je šef IDS-a.

Govoreci o prijedlogu novog budžeta, Jelicic je istaknuo da gradonacelnik odugovlacenjem želi onemoguciti javnosti dovoljno vremena za proucavanje tog dokumenta, što se u prijašnjem sistemu radilo kada je postojalo poglavarstvo, na cijim su sjednicama mogli uz novinare prisustvovati i gradani. Po njemu, Bassanese se boji reakcije javnosti i važno mu je da sve prode uz što manju buku jer želi voditi politiku bez obavještavanja javnosti.

S obzirom na to da još ne znaju sadržaj proracuna, najavili su da njihovu podršku u vijecu nece dobiti ako ne bude predvideno barem 15 milijuna kuna za nastavak gradnje doma umirovljenika, koji je trebao biti vec gotov, a ne da to bude, kako je Bassanese najavio, 2013. pred lokalne izbore.

Zahtijevat ce novac za deponij gradevnog materijala i rješavanje prioritetnih prometnih problema. Po njima, gradnja kružnog toga na raskrižju Kratke i Savudrijske ulice nije bila prioritet jer ondje nikad prometnih cepova nije bilo, vec bi rotonde trebalo napraviti kod Mlinotesta u gradu, odnosno na tri mjesta u Kolodvorskoj ulici, posebice kod osnovne škole i Špinela.


Podijeli: Facebook Twiter