Blaženi Bulešić svjedok vjere i promicatelj slobode

Beatifikacija blaženog Miroslava Bulešića (M. ANGELINI)
Beatifikacija blaženog Miroslava Bulešića (M. ANGELINI)

Čin beatifikacije prvog svećenika na istarskom tlu Miroslava Bulešića, kojeg je danas u prepunoj pulskoj Areni proglasio blaženim Papin izaslanik, kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, popraćen je dugim aplauzom vjernika. Nakon čitanja bule na latinskom i hrvatskom jeziku otkrivena je velika slika novog blaženika, na oltar su donesene relikvije, podignuta je zastava mučenika kada su uslijedile pjesma zahvale, koju je izvelo više od 210 pjevača iz Istre, te molitva pripadnika župa gdje je Bulešić bio župnik

- Don Miroslav Bulešić istinski je junak Crkve u Hrvatskoj koja je 40-ih godina prošlog stoljeća pretrpjela žestok progon. Povjesničari navode da su u vašim biskupijama ubijena čak 434 svećenika, a još su 24 umrla od mučenja u neljudskim uvjetima zatvora. Bio je to pravi pokolj, pobijeno je 17 posto ondašnjeg hrvatskog klera. Jedno ime poznato čitavom svetu jest ono blaženog kardinala Stepinca.

Svi zločini iz mržnje prema vjeri su odvratni, a posebice onaj prema Bulešiću je strašan, kazao je Papin izaslanik nakon ceremonije u kojoj je hrvatska Katolička crkva dobila drugog blaženika.

Tijek beatifikacije započeo je u 11 sati svetom misom, a prije toga su u svečanoj procesiji iz obližnje crkve sv. Antuna do oltara u Arenu došli kardinali i biskupi uz zvuke crkvenih zvona. Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predstavio je životni put Sluge Božjeg Miroslava Bulešića koji je ubijen u dobi od 27 godina, u župnom stanu u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine, i to nakon mise gdje se dijelila krizma, čime je postao mučenikom jer je ubijen in odium fidei, iz mržnje prema vjeri. Prije mise vjernicima se obratio monsinjor Vilim Grbac.

Liturgijskom slavlju prisustvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, svi hrvatski biskupi, te mnogi iz susjednih država, a ukupno je bilo više od 30 biskupa i preko 690 svećenika iz domovine i inozemstva.

Prvi vjernici ispred Arene su se počeli okupljati prije sedam sati, nestrpljivo čekajući da se otvore ulazi u amfiteatar koji su počeli primati vjernike pola sata kasnije. U organizaciju je bilo uključeno i 180 volontera koji su na sebi imali crvenu majicu s likom velečasnog Bulešića, a crvena boja kao simbol mučeništva te motiv ljiljana kao simbol čistoće i nevinosti, bili su glavni motivi koji su dominirali prostorom Arene. Svim hodočasnicima podijeljeni su liturgijski vodiči po kojem su mogli pratiti liturgijsko slavlje, a koje je završilo svetom pričesti te pjevanjem novokomponirane himne blaženom Bulešiću.

Kao uvod u euharistijsko slavlje, u 9.30 sati počeo je glazbeno-meditativni program na temu "Mir i oprost" u kojem je sudjelovalo 120 izvođača. Brojni su autori čitali svoje tekstove na temu života velečasnog Bulešića, između ostalih Josip Bratulić, Darko Gašparović, Stjepan Lice, Daniel Načinović, Tomislav Milohanić. Među čitačima bili su i učenici Pazinskog kolegija gdje je Bulešić bio profesor i podravnatelj. (M. JERIN)

Nekim hodočasnicima i pozlilo

Nizak atmosferski tlak, iscrpljenost putovanjem, veliki broj ljudi u Areni i dugo stajanje kumovali su pogoršanju fizičkog stanja nekolicine starijih hodočasnika. Djelatnici Hitne medicinske pomoći tijekom mise su svako malo odlazili na intervenciju kako bi promptno pružili pomoć svima kojima je pozlilo. Saznali smo da je osobama pao tlak ili šećer, pa im se davala glukoza i tekućina. (T. G.)

Kardinal Amato: On je bio svjedok vjere

- Pulska Arena nije mogla biti ljepše mjesto za beatifikaciju Miroslava Bulešića. Budući blaženik šalje nam dvije poruke, jedna se tiče Crkve jer je Bulešić svjedok vjere, a druga se tiče društva jer predstavlja obranu slobode i bratstva te poštovanje onih koji misle drugačije od nas, rekao je jutros kardinal Angelo Amato, izaslanik pape i prefekt Kongregacije za kauze svetih na prijemu kod pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, istarskog župana Valtera Flega i biskupa Porečke i pulske biskupije monsinjora Dražena Kutleše. Prijemu su nazočili i gotovo svi hrvatski biskupi te biskupi iz Slovenije i Srbije.

- Arena je u svojoj dugoj povijesti bila domaćin mnogim događanjima, ali ovako uzvišeni dan nije imala. Imamo sreću da tijekom našeg života možemo prisustvovati ovakvom događaju. Bulešić je bio dosljedan svojim idejama i hrabar do zadnjeg trenutka te je znao da čini pravu stvar. Želim da danas i ubuduće dijelimo misli i ideje blaženika Miroslava Bulešića koji je vjerovao u svoje ideale. To je put koji nam govori kako se mi moramo ponašati, rekao je Flego.

Da je današnji dan od izrazite važnosti za Pulu, Istru i Hrvatsku naglasio je pulski gradonačelnik.

- Danas je važno sjetiti se gospodina koji je žrtvujući svoj život poslao snažnu poruku. Pula je grad u kojem se ni u najtežim trenucima nismo dijelili ni po čemu i gdje smo promicali humanost, rekao je Miletić. Biskup Kutleša je zahvalio Gradu i Županiji na organizaciji ovog značajnog događaja. (T. G.)


Podijeli: Facebook Twiter