Blatter za strože kazne zbog rasističkih ispada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je u subotu navečer na proslavi 150. obljetnice postojanja Engleskog nogometnog saveza predložio strože kazne za rasisističke incidente u nogometu, uključujući i eliminaciju klubova iz natjecanja i oduzimanje bodova.

"Kongres FIFA-e zaključio je da je besmisleno kažnjavati rasističke ispade novčanim kaznama jer se novac uvijek može naći. Besmisleno je i igrati utakmice bez gledatelja jer to nema veze sa sportskim duhom i usmjereno je i protiv gostujuće momčadi", izjavio je Blatter, predloživši pritom da se u takvim slučajevima klubovi eliminiraju iz natjecanja ili da im se oduzmu bodovi.

"Samo takvim odlukama moguće je suprotstaviti se rasizmu i diskriminaciji. Ako to ne napravimo, to će se nastaviti, a to moramo zaustaviti za što nam je nužna hrabrost", istaknuo je predsjednik FIFA-e.

Nogometaš engleskog prvoligaša Manchester Cityja i reprezentativac Obale Bjelokosti Yaya Toure je ovaj tjedan izjavio da bi crni nogometaši mogli bojkotirati Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji ako se u toj zemlji ne riješi problem rasizma na tribinama.

Toure, koji je kazao da je u srijedu u u utakmici Lige prvaka protiv moskovskog CSKA bio izložen vrijeđanju na rasnoj osnovi, zatražio je da UEFA pokrene disciplinski postupak protiv ruskog prvoligaša, ali je pozvao i FIFA-u i ruske vlasti na reakciju. (Hina/STA)


Podijeli: Facebook Twiter