Blatter ostaje na celu Fife

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti rasulo u Medunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog silnih optužbi za korupciju, niti silni pritisci za odgodu predsjednickih izbora nisu zaustavili Švicarca Seppa Blattera (75). Dosadašnji predsjednik Fife i iduce cetiri godine vodit ce krovnu nogometnu organizaciju. Blatter je na današnjem izbornom Kongresu u Zurichu dobio 186 od 203 moguca glasa osiguravši tako novi predsjednicki mandat, vec cetvrti uzastopni.

Blatter je pobijedio na izborima na kojim nije imao protukandidata, jer se njegov suparnik predsjednik Azijske nogometne federacije Mohamed Bin Hammam povukao iz utrke, a potom je suspendiran zbog optužbi za korupciju.
"Želim se zahvaliti na ukazanom povjerenju. U iduce cetiri godine uložit cu svu svoju energiju i znanje za dobrobit ove organizacije," istaknuo je Švicarac koji je na celu Fife od 1998. godine.

Nakon što je 'eliminirao' jedinog suparnik Blatterova pobjeda nije bila upitna i premda je slavio u maniri velikih 'voda' bez prave konkurencije, Blatter nije skrivao oduševljenje.  "Duboko sam dirnut i pocašcen. Ovi izbori su pokazali jedinstvo u našoj organizaciji. Sretan sam što mogu nastaviti zapoceti posao," dodao je.

Blatter je prvu pobjedu ostvario vec danas prije podne kada je vecina delegata odbila engleski prijedlog za odgodom izbora zbog kaoticne situacije u Fifi. Medutim, prijedlog FA-a dobio je samo 17 glasova, dok je 172 bilo protiv. Blatteru nije odmogao niti bojkot azijskih zemlja koje su stale uz suspendiranog Bin Hammama. Dio ih se kasnije vratio na glasovanje nako što je Hammam zatražio da se izborni ne bojkotiraju.

U današnjem govoru na kongresu Blatter je kazao da ce ubuduce domacine svjetskih prvenstava birati clanovi Kongresa, njih 208, a ne clanovi Izvršnog odbora kao što je dosad bio slucaj.

Blatter je vec godinama na istaknutim pozicijama u Fifi, glavni tajnik postao je 1981. dok je predsjednik bio Brazilac Joao Havelange. Nakon 17 godina službe pod Havelangeom godine 1998. Blatter je naslijedio Havelangea na mjestu predsjednika Fife. U neizvjesnim izborima pobijedio je Švedanina Lennarta Johanssona. Cetiri godine kasnije na izborima je pobijedio predsjednika Africkog nogometnog saveza Issoa Hayatoua, dok je na izborima 2007. i ove godine bio jedini kandidat.


Podijeli: Facebook Twiter