Blatter: Odlazim jer nemam mandat nogometnog svijeta

Sepp Blatter (WINFRIED ROTHERMEL / picture alliance / Picture-Alliance/AFP)
Sepp Blatter (WINFRIED ROTHERMEL / picture alliance / Picture-Alliance/AFP)

Imam mandat za vodstvo FIFA-e, ali odlazim jer osjećam kako nemam mandat nogometnog svijeta, navijača, igrača, klubova i ljudi koji dišu za nogomet, poručio je Švicarac Sepp Blatter nakon što je večeras neočekivano podnio ostavku na dužnost predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Blatter je podnio ostavku svega četiri dana nakon što je osvojio novi mandat i to peti uzastopni. Švicarac je petak pobijedio na izborima nakon što je njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja. Njegov izbor zasjenio je skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

"Dobro sam razmislio o svemu. Mislim da je ovaj potez najbolje što sam mogao učiniti u ovom trenutku. Cijeli život sam radio za dobrobit nogometa i mislim da je moja odluka ispravna. FIFA-ini interesi su ispred mojih interesa. FIFA kao institucija i nogomet su jedino važni," poručio je Švicarac dodavši:

"U najskorije vrijeme će biti sazvan novi Kongres na kojem će se izabrati novi predsjednik. FIFA-i su potrebne promjene i moj nasljednik će biti poznat što prije." FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.

Švicarska policija je prošle srijede na zahtjev američkih vlasti privela niz visokih dužnosnika Fife u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara. Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e, Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja. Nakon što Blatter podnio ostavku, pojavila su se nagađanja kako je to učinio jer mu prijeti sudski progon zbog nedavne korupcijske afere u vrhu krovne kuće svjetskog nogometa. Međutim, oglasilo se Švicarsko državno odvjetništvo (OAG) demantiravši takve navode.

"Blatter nije pod istragom. Njegova ostavka nema nikave veze niti će utjecati na nedavne kriminalne slučajeve u FIFA-i," poručili su iz OAG-a. Blatter će ostati predsjednikom FIFA-e do novih izbora, a Domenico Scala, prvi čovjek Odbora za pravno djelovanje je poručio kako je sada na potezu Izvršni odbor koji mora, ali i ne mora prihvatiti ostavku. "Iudući redovni Kongres je u svibnju 2016. u Mexico Cityju. Međutim, tražit ću od IO-a da sazove izvanredan Kongres. To mora biti po propisima, a novi kandidati moraju imati dovoljno vremena kako bi pripremili kandidaturu," poručio je Blatter. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter