Blato na kolniku opasno je za promet

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Policijska uprava Istarska apelira na vozače i vlasnike traktora te radnih strojeva, ali i ostalih sudionika u prometu, da se na prometnicama u Istri očekuje povećan promet traktora i radnih strojeva.

Dolaskom toplijih dana, započinju i poljodjelski radovi pa policija apelira na vozače da traktora i radnih strojeva da budu svjesni potencijalnih opasnosti i predvide ih kako ih izbjeći.

"Na traktor ugradite sigurnosnu kabinu ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja, dobro upoznajte karakteristike traktora u smislu predviđenih vozila za vuču, ne koristite improvizirane prikolice te pravilno i sigurno priključite priključna vozila. Upoznajte se s karakteristikama poljskih i šumskih putova te vodite računa o obliku i vrsti terena: uzbrdica i nizbrdica, nagibi uz rubove i tako dalje. Poučite ukućane, ali i osobe s kojima obavljate poslove, o sigurnom isključivanju traktora i priključnih uređaja", pojašnjavaju.

U nastavku navode koje najčešće prekršaje čine vozači traktora i radnih strojeva te koje su predviđene kaznene odredbe.

"Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna ili zatvorom do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom bez vozačkog ispita. Iznosom od 1.000 kuna kaznit će se vozač koji ne ukloni blato s kotača prije dolaska na kolnik, navode iz policije. Napominju da je dužnost svih vozača traktora čišćenje blata s kotača kako se ne bi nanosio na kolnik i time ugrožavao sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upozoravaju i ostale vozače na povećanu prisutnost traktora u prometu na cesti, imajući u vidu njihovu brzinu kretanja na cesti, a koja je bitno manja od kretanja ostalih vozila. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter