Blato i loš asfalt krivci za smrt mlade Višnjanke?

Za vrijeme očevida cesta je bila crvena od zemlje i stotinjak metara nakon zavoja
Za vrijeme očevida cesta je bila crvena od zemlje i stotinjak metara nakon zavoja

Je li se prometna nesreća zbog koje je preminula 25-godišnja Đurđica Radovan mogla izbjeći da nije bilo blata i lošeg kolnika, pitanje je koje si postavljaju članovi obitelji preminule i mještani Baderne.

Iako nitko ne osporava mogućnost da je Đurđica vozila više od dozvoljenih 50 kilometara na sat, koliko je ograničenje na tom dijelu ceste, na vidjelo je izašao dugotrajniji problem vezan upravo za taj kritični zavoj, koji je dobio epitet crne točke zbog brojnih izlijetanja. Većina smatra da bi Đurđica došla do Zagreba da policija kažnjava vozače koji na kotačima razbacuju blato po cesti, za što je i zakonom propisana novčana kazna.

Prometna nesreća se dogodila 26. studenoga oko 8 sati. Tog je jutra padala kiša, a u spornom zavoju 25-godišnjakinja je izgubila nadzor nad upravljačem Fiat Punta i udarila u signalni stupić pored ceste. Automobil se potom vratio na prometnicu te desnom bočnom stranom udario u prednji dio kamiona.

Teško ozlijeđena djevojka hitno je odvezena u pulsku bolnicu, no iste večeri podlegla je ozljedama.

Nekolicina mještana skrenula nam je pažnju na blato na cesti na kojoj se dogodila nesreća, i to upravo prije kobnog zavoja. Mjesto nesreće obišli smo za suhog vremenu i primijetili podosta zemljanih tragova.

Samo dvadesetak metara prije raskrižja vidljivo je da sa zemljanog puta očito prolazi više kamiona koji po kišnom vremenu nanose blato na glavnu cestu. Ako je suditi prema tragovima, gotovo svi skreću upravo prema Baderni.

Od Eda Kosa, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, doznajemo da je s predsjednikom Mjesnog odbora Baderne Petrom Bankom obišao dionicu državne ceste D21 do Tićna.

Njena sanacija zasad nije u planovima za rekonstrukciju ili adaptaciju. Kos nam je kazao da je na toj dionici zatekao loše stanje.

- Prema viđenom zaključio sam da je to trenutno najgora cesta u Istri, istaknuo je Kos.

Rođak i stric tragično preminule Đurđice naglašavaju da se problem oko tog zavoja treba čim prije riješiti jer bi se mogla dogoditi nova nesreća.

- Ne znam zašto do sada nije ništa učinjeno. Asfalt je grozan, a zavoj je opasan i kada nema padalina. Apeliramo na nadležne da saniraju nedostatke na kolniku jer bi na sličan način moglo doći do neke nove nesreće i žrtve, kazali su nam rođaci stradale 25-godišnjakinje. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter