Blaškovic: Turisti se kod nas osjecaju sigurno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim covjekom istarske policije Mladenom Blaškovicem razgovarali smo o sigurnosti ljudi, ciji se broj tijekom turisticke sezone u Istri utrostruci, o organizaciji prometa i drugim pitanjima:

Mogu li turisti u Istri mirno spavati?

- Posljednje dvije sezone bile su izuzetno sigurne i dobre. Nismo imali niti jedan ozbiljniji incident, odnosno niti jedan dogadaj koji bi znacajnije ugrozio sigurnost turista. S obzirom na to da se turisti u našoj regiji osjecaju sigurno, utvrdili smo da se cesto previše opuste te zanemare sigurnosnu kulturu na koju su navikli kod kuce. Tako, primjerice, ostavljaju bicikle bez nadzora, nose vrjednije stvari na plažu ili ostavljaju otvorene apartmane pa ljeti imamo više krada i teških krada. Stoga smo, uz cijeli niz pripremnih i provedbenih aktivnosti koje poduzimamo prije i tijekom turisticke sezone, osmislili i niz preventivnih aktivnosti kojima nastojimo razvijati samozaštitnu kulturu kod gradana i turista.

Kakva je situacija na cestama? Jesu li sanirane sve tZV. crne tocke?

- Što se tice tzv. crnih tocaka, odnosno mjesta na kojima u interakciji s greškom vozaca cešce dolazi do prometnih nesreca, nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa predvidena je njihova sanacija. U posljednje dvije, tri godine sredstvima iz tog programa sanirali smo dvostruki zavoj na Medulinskoj cesti, dvostruki zavoj u Žminju, Cestu prekomorskih brigada od plinare do skretanja za marinu Veruda (u Puli), križanje u Gedicima, križanje Bašarinka, a nadamo se da cemo ubrzo uspjeti sanirati i ostale opasnije lokacije. Stanje sigurnosti u cestovnom prometu u Istri je iz godine u godinu sve bolje i bolje. Od 45 smrtno stradalih u prometnim nesrecama 2005. godine došli smo na 18 poginulih u 2011. Usporedbe radi, europski je prosjek deset poginulih na sto tisuca stanovnika.

Može li se riješiti problem gužvi na granicnim prijelazima?

- Jedan od razloga za to je cinjenica da je Slovenija u sustavu Schengena te njihovi policijski službenici moraju skenirati svaku putovnicu. Prometni cep stvara se u Kopru jer ne postoji autocesta izmedu Kopra i granice... Napominjem da jako dobro suradujemo sa slovenskom policijom i nacelnikom koparske policije te da smo u posljednje dvije godine poduzeli niz mjera u cilju bolje protocnosti prometa. I ovog smo ljeta dogovorili permanentnu koordinaciju s koparskom policijom tako da ce se po potrebi otvarati dodatne trake i angažirati veci broj slovenskih granicnih policajaca, a slovenski ce policajci i u Kopru ubrzavati promet na njihovim prometnicama. (Razgovarao Srecko PERŠIC)

CIJELI INTERVJU PROCITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter