Blašković: Kad je pao Knin znao sam da smo uspjeli!

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U obrani suvereniteta Republike Hrvatske značajan su doprinos dali branitelji iz Istarske županije. Veliki broj njih bio je u sastavima najvećih istarskih brigada 119. i 154, a značajan broj dragovoljaca i branitelja iz Istre bio je prisutan i u drugim borbenim postrojbama Hrvatske vojske, kao što je primjerice 9. gardijska brigada Vukovi. Međutim, nesporna je činjenica da je među prvima u zadaću obrane domovine stala policija i njezine specijalne postrojbe.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Jedinica je pod vodstvom zapovjednika Hasimija Skendera napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Hasimi je vodio postrojbu do 1993. godine, a potom je mjesto zapovjednika preuzeo Slavko Jereb. Nakon prve borbene zadaće u obrani Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja gdje BAK-ovi nisu obavljali borbene zadaće. Uspješno i časno.

Od Vukovara do Dubrovnika

Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno s ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno.

Jedan od onih koji su u BAK-ovima bili praktički od prvog dana je i naš sugovornik Mladen Blašković koji je i danas zaposlen u MUP-u, u uredu glavnog ravnatelja policije, a ujedno je i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra.

U razgovoru smo se prisjetili zajedničkih kolovoških dana 1995. godine, kad je krenula realizacija dugo i pomno planirane operacije Oluja.

Paklene vrućine i zahtjevan teren

- Pored neprijatelja i neprijateljskih položaja, veliki su nam problem predstavljale paklene vrućine i izuzetno zahtjevan teren. Morali smo prevaljivati velike udaljenosti i visinske razlike s punom borbenom opremom koja teži 30 do 40 kilograma. Iako je zaista bilo izuzetno naporno, nitko od mojih suboraca nije se žalio. Vijest da je Knin oslobođen dobili smo preko veze od tadašnjeg ministra Ivana Jarnjaka, a ta nas je vijest zatekla na ulasku u Sv. Rok. Tada sam shvatio da smo uspjeli! Vijest nam je dala dodatna krila, a nakon nje su se i neprijateljske linije počele raspadati. Znao sam da smo uspjeli. Treba napomenuti da su nam dodatnu sigurnost prije i za vrijeme akcije ulijevali liječnički timovi iz Opće bolnice Pula koji su cijelo vrijeme bili uz nas, prisjeća se Blašković.

- Naš ratni put jasan je i čist, a svoje zadaće, kako u ratu, tako i u miru, obavljali smo profesionalno, časno i pošteno. I zato danas svaki pripadnik Specijalne jedinice policije BAK Istra s pravom može biti ponosan na svoj doprinos Domovinskom ratu, osjećati se vrijedno i dostojanstveno, kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac i kao pobjednik. Na sudjelovanje i postignuća branitelja iz Istre mogu biti ponosni članovi njihovih obitelji, prijatelji, ali i Istra i Hrvatska, istaknuo je Blašković. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter