Blanka je europska prvakinja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolja hrvatska atleticarka Blanka Vlašic osvojila je zlatnu medalju u skoku u vis na Europskom prvenstvu u Barceloni preskocivši 203 centimetara. Nakon što je osvojila olimpijsko srebro, dva zlata na svjetskom prvenstvu i dva zlata na dvoranskom prvenstvu svijeta, Blanka je napokon dohvatila i medalju na europskoj smotri.

Za Blanku je to prva medalja na europskim prvenstvima bilo u dvorani, bilo na otvorenom. Do sada je dvaput bila peta: na dvoranskom EP 2007. u Birminghamu, te EP u Munchenu 2002. godine, dok je prije cetiri godine u Gotheborgu bila cetvrta.

Ovoga puta najbolja hrvatska atleticarka je ipak slavila. Nakon duge i iscrpljujuce borbe koja je trajala više od dva sata slavila je ispred Švedanke Emme Green (201) i Njemice Ariane Friedrich (201). Blanka se tako pridružila mladoj Sandri Perkovic koja je osvojila zlato u bacanju diska.

Nakon što je propustila 180 centimetara, Blanka je prvi put na zaletište izašla na visini od 185 cm i bez problema je preskocila. Zatim je 189 propustila, a 192 preskocila iz prve. Prvi put letvicu je rušila na 195, no iz drugog pokušaja je bila uspješna, isto je ucinila i na 197 cm, prvi put je rušila, a potom bila uspješna.

Odluka o osvajacicama medalja pala je na 199 cm, visini koju su preskocile jedino naša Blanka, Njemica Ariane Friedrich i Švedanka Emma Green. Blanka i Ariane iz prve, a Emma iz treceg pokušaja. Na iducoj visini, 201 ponovo su sve tri bile uspješne, Blanka iz prve, Green iz druge, a Friedrich iz trece, no Blanka je držala prvu poziciju zbog manje pokušaja.

Medutim, Blanka je potvrdila pobjedu preskocivši 203 cm što nije uspjelo njezinim suparnicama. Nova europska prvakinja pokušala je prekociti i 205 cm što bi bio njezin najbolji rezultat sezone, no odustala je nakon prvog neuspješnog pokušaja.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je Blanki cestitku u povodu osvajanja zlatnog odlicja u skoku u vis na Europskom prvenstvu u atletici u Barceloni.

"Draga Blanka, željela bih s Vama podijeliti ovaj radostan trenutak i s ponosom Vam cestitati, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, na još jednom iznimnom uspjehu kojeg ste postigli. Osvajanjem Vaše prve europske medalje zlatnog sjaja iznova ste dokazali nezaustavljivost u postizanju vrhunskih športskih ostvarenja kojima uistinu nema granica. Neka Vas u predstojecim natjecateljskim izazovima prate zdravlje i mnogi pobjednicki skokovi. Još jednom, iskrene cestitke," stoji u brzojavu hrvatske premijerke.

I Hrvatski olimpijski odbor (HOO) cestitao je Blanki:

"Draga Blanka, draga naša olimpijka, U ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, upucujemo ti iskrene cestitke na osvajanju zlatne medalje na Europskom prvenstvu u Barceloni. Iskreno se radujemo još jednom iznimnom sportskom rezultatu, još jednoj tvojoj pobjedi i pobjedi hrvatske atletike!

U napornom i dugom finalu skoka u vis, pokazala si iznimnu fizicku i psihicku spremnost i snagu, a što je odlika najboljih od najboljih. Iskrene cestitke upucujemo i tvojim trenerima Jošku Vlašicu i Bojanu Marinovicu te ti i u nastavku sezone želimo puno uspjeha i osobnog zadovoljstva na radost svih nas u domovini," stoj u brzojavu HOO-a. (Hina)

Sve Blankine medalje:

2000 - 1. mjesto na juniorskom SP u Kingstonu
2001 - 1. mjesto na Mediteranskim igrama u Tunisu
2002 - 1. mjesto na juniorskom SP u Santiagu
2004 - 3. mjesto na dvoranskom SP-u u Budimpešti
2006 - 2. mjesto na dvoranskom SP-u u Moskvi
2007 - 1. mjesto na SP-u u Osaki
2007 - 1. mjesto na finalu Svjetskog kupa u Stuttgartu
2008 - 1. mjesto na dvoranskom SP-u u Valenciji
2008 - 2. mjesto na OI u Pekingu
2008 - 1. mjesto na finalu Svjetskog kupa u Stuttgartu
2009 - 1. mjesto na SP-u Berlinu
2009 - 1. mjesto na finalu Svjetskog kupa u Solunu
2010 - 1. mjesto na dvoranskom SP-u u Dohi
2010 - 1. mjesto na EP u Barceloni


Podijeli: Facebook Twiter