"Blak" i "Štuorice od polnoći" u pulskoj Noći kazališta

INK se u Noć kazališta uključuje osmi put (Danilo MEMEDOVIĆ)
INK se u Noć kazališta uključuje osmi put (Danilo MEMEDOVIĆ)

Međunarodnu manifestaciju Noć kazališta Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula obilježit će večeras izvedbama dviju predstava. Predstava "Blak" Milana Rakovca u režiji Ines Pletikos počinje u 20 sati, a "Štuorice od polnoći" Aleksandra Bančića u 22 sata, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.       

Voditelj presice Nenad Hervatin je kazao da se Noć kazališta u Hrvatskoj održava pod sloganom "Kraljevstvo za kulturu" u 86 institucija na 77 lokacija sa 145 predstava i pedesetak propratnih programa, a ovo je osma godina da se u obilježavanje manifestacije uključio INK. Tim povodom reprizirat će predstavu "Blak" u čijem glumačkom ansamblu sada nastupa Helena Minić Matanić koja se vratila s porođajnog dopusta. U predstavi još glume Aleksandar Cvjetković, Denis Brižić, Lana Gojak, Petra Blašković i Rade Radolović.

"Štuorice od polnoći" su pak work in progress u kojem će Aleksandar Bančić predstaviti rad na predstavi koja bi premijeru trebala doživjeti u ožujku iduće godine. Radi se o pripovjedačkom i istraživačkom kazalištu, predstavi nadahnutoj istarskom narodnom predajom i "Štoricama od štrigi i štriguni" Drage Orlića te željom za istraživanjem vlastitih korijena. Bančića kao bivšeg studenta jezika zanimaju različiti govori Istre o čemu se jako malo zna. Osim toga, Bančićev pradjed bio je seoski pripovjedač čije je priče zabilježila Milica Kranjčić. Dio te predstave koja još čeka da bude završena bit će izvedena večeras, pred najviše 30 ljudi, a ako večeras bude interesa bit će noćas izvedena još jedna.       

Aleksandar Cvjetković koji u "Blaku" tumači glavnu ulogu pohvalio je mladu pulsku publiku zato što je jedinstvena u Hrvatskoj.

- U Puli kao da nešto veže tu mladu publiku za teatar pa odrastaju u dobru stariju publiku, kaže Cvjetković koji je oduševljen kako srednjoškolci prate izvedbe "Blaka" i reagiraju na pravim mjestima.

Nakon dvije godine na scenu se vraća i Helena Minić Matanić koja je nedavno nastupila u "Egzorcizmu" kao i Lana Gojak koja se sjetila loših iskustava kada je, tada još kao studentica glume, doživjela da nju i kolege gađaju kamenjem na pozornici INK-a, ali kako kaže, sada se to promijenilo nabolje.

Cijena za večerašnje obje predstave je 30 kuna. (M. RADIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter