Blagovaonica u proljetnom ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proljece je najživlje od svih godišnjih doba. Zvrckasto je i zaigrano. Samo u proljece može istovremeno sijati sunce, padati kiša, a možda i snijeg i, k tome, puhati jak vjetar. I samo se u proljece kiša, sunce i vjetar izmjenjuju takvom brzinom. Proljece me podsjeca na djecu. Izgleda toliko uzbudeno oko svega, sve ga zanima, sve bi htjelo isprobati i okusiti i to odmah, sve odjednom. I cini se da u svemu neizmjerno uživa.

Blagovaonica se namece kao sasvim logicno mjesto za pocetak osvježavanja životnog prostora. Najbržu i najupecatljiviju preobrazbu postici cemo bojama. Nova boja na zidu, zavjesama ili jastucicima trenutacno mijenja interijer. To nam omogucava da i s relativno malim budžetom znacajno izmijenimo izgled blagovaonice. Stolice i stol možemo obojati u novu proljetnu nijansu žute, narancaste ili zelene. Zidove obojimo u bijelo za više svjetla i smireniji izgled ili, pak, u neku kontrastnu boju. Možemo se odluciti i za istu boju stola i zidova, no tada je potrebno monotoniju jedne boje razbiti s detaljima poput jastucica, stolnjaka, vaze i slicnog, u nekoj drugoj nijansi.

Napuštate roditeljsko gnijezdo i selite u vaš prvi stan? Tada se obicno dogada da imate puno želja i posla oko uredenja, a nešto manje financijskih sredstava. Jedna od mogucnosti je da nabavite stol i stolice u nekoj od second hand trgovina i onda ih sami obojiti u željenu nijansu. Ako ste vješti, taj namještaj možete izraditi i sami. Stol neka bude sasvim jednostavnog oblika - boja ce mu dati osobnost, dok ce ga jednostavne ravne linije uciniti vrlo suvremenim. Umjesto stolica možete izraditi nekoliko kockastih stolaca i to opet najminimalnije forme radi što jednostavnije izrade i manjeg troška. Na stolce postavite šarene jastuke u kontrastnoj boji i dobit cete vrlo originalnu, modernu i veselu blagovaonicu. Krajnji dojam upotpunite snažnom bojom na zidovima. U našem primjeru stol i stolci su jabuka zelene boje dok je zid intenzivne narancaste nijanse. Kompozicija od nekoliko kuhinjskih drvenih dasaka za rezanje na zidu predstavlja duhovit dekorativni moment koji je sasvim dovoljan da ispuni i oživi zid.

Malu dosadnu blagovaonicu u kojoj se ništa ne istice trenutno cete preobraziti u samo dva jednostavna poteza. Jedan zid, najbolje onaj bez prozora i vrata, obojite bijelom perivom sjajnom bojom ili, pak, uljanom bojom. Pored njega držite uvijek na dohvat ruke markere u nekoliko boja. U trenucima stvaralackog poriva, bilo vi ili vaši gosti moci cete odmah izraziti emocije na tom zidu.

Zid može i prakticno poslužiti kao podsjetnik za kupovinu ili za obveze koje imate iducih dana itd. Ljepota ovog velikog »grafita« je i u tome što ce se on neprestano mijenjati. Drugi se potez sastoji u kupovini tipicnog »piknik« stolnjaka na crvene i bijele kvadratice. Izaberite posude u boji i vaša ce vam blagovaonica izmamiti osmijeh svaki put kad u nju udete.

Imate li stolice visokog naslona možete se poigrati i odabrati prikladni materijal od kojeg možete sašiti »kapice« za gornji dio naslona, poput onih u autobusima i avionima. Samo što ce ovdje tkanina biti živahna, duhovita i ugodna oku. Navlake možete sašiti sami, a ako vam još nije dosta igre, na njih možete aplicirati cvjetice, leptire ili kakav drugi motiv od neke druge tkanine dok donji rub možete završiti cipkom ili resicama.

Ovisno o tome kakav ugodaj želite stvoriti u blagovaonici, izabrat cete tople ili hladne boje. Hladne boje, poput zelene i plave, osvježavaju i otvaraju prostor. Takve su proljetne nijanse nebesko plava i jabuka zelena, dakle svijetle i ne prehladne boje buduci da obje u sebi sadrže odredenu kolicinu žute. Tople su proljetne nijanse žuta, narancasta i svijetla ružicasta, koja može djelovati i toplo i hladno ovisno o tome ima li u njoj više crvene ili plave. Sve se ove boje daju medusobno lijepo kombinirati pa ih u blagovaonici možete upotrijebiti i dvije ili tri. Boju za koju želite da prevladava u prostoriji stavite na zidove, a zatim je uravnotežite drugom bojom na namještaju odnosno tkaninama.

 


Podijeli: Facebook Twiter