Blagotvorni ucinak kucnih biljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biljke, kažu znanstvenici, oslobadaju kapljice koje hvataju toksine iz zraka i smanjuju kolicinu prašine za nemalih 20 posto. Osim toga, poboljšavaju i akustiku stana pa ih je samo potrebno strateški i pravilno postaviti u prostoru. Ne tako davno bilo je uvriježeno mišljenje da kucne biljke oduzimaju kisik pa ih stoga baš i ne treba u velikom broju držati u stanu. Medutim, americki znanstvenik Bill Wolverton, radeci za NASA-u, prvi je otkrio blagotvoran ucinak bilja na zrak u svemirskim kapsulama te dokazao da biljke osim što proizvode kisik, zrak i filtriraju te ciste. Najnovija istraživanja provedena u Nizozemskoj, Njemackoj i Austriji potvrdila su ove tvrdnje.
Za bolju zvucnu izolaciju biljke s debljim i mesnatijim listovima treba postaviti uz i ispred prozora. Procitavši da biljke za 20 posto smanjuju prašinu u stanu znala sam - to je to! Umjesto krpe i peruške stan cu nakititi biljem, a pritom se i sigurno bolje osjecati. No, ne odgovara svaka biljka istom prostoru, a i uvjeti koje traži su razliciti pa je potrebno dobro razmisliti koju i gdje »posaditi«, ili za savjet pitati strucnu osobu.
Od Ljubice Devic, višegodišnje prodavacice cvijeca, saznajemo da paprat, za koju su mnogi zainteresirani, zahtijeva puno vlage i neizravnu svjetlost. Stoga ju je najbolje držati u kupaonici. Obljubljeni filodendron dobro je držati u grijanim prostorima - dnevnom boravku i kuhinji jer vlaži suhi zrak, ali i upija otrovne spojeve koje ispušta pokucstvo. Za kuhinju je idealna i draceana, koja voli svjetlost i veoma je ucinkovita protiv svih vrsta zagadenja. Fikus benjamin, koji je takoder cest ukras naših domova, voli svjetlost, no ne podnosi propuh i ceste promjene mjesta. Što se pak tice bršljana, koji je otrovan pa time iziskuje i oprezno rukovanje, on je odlican saveznik u borbi protiv dima cigarete, a isto svojstvo, veli Devic, ima i aspidistra, kojoj odgovaraju mracni kutovi pa je stoga idealna za tamne prostore, poglavito hodnike. (N.O.R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter